Prakticky ze dne na den se na náměstí Jiřího z Poděbrad před kostelem Nejsvětějšího Srdce Páně objevil nenápadný bílý kontejner. Radnice Prahy 3 v něm přes celý týden seznamuje veřejnost s plány, které v nejbližší budoucnosti „Jiřák“ pravděpodobně čekají. A obyvatelé se k jednotlivým návrhům mohou i vyjádřit.

30 let pustnutí: Popraskané chodníky, uschlá zeleň

„Zhruba od přelomu 80. a 90. let se na náměstí pořádně nesáhlo. Proběhly pouze nějaké dílčí opravy a úpravy, ale bez větší koncepce. Přitom jde o náměstí celopražského významu, které si zaslouží modernější tvář,“ uvedla Blesk.cz mluvčí žižkovské radnice Michaela Luňáčková.

Zhruba tři desetiletí nečinnosti si vybírají svou daň. Chodníky jsou popraskané, městská zeleň je prořídlá a proschlá. Schází přechody z náměstí na druhý břeh Slavíkovy ulice. I na mobiliáři se začíná podepisovat čas. Druhotně trpí také kostel Nejsvětějšího Srdce Páně, který je jednou z dominant celé Prahy. „Kostel by měl být vsazen do pěkného, důstojného a reprezentativního prostředí,“ sdělila Luňáčková.

Do týdne a měsíce

Informační kontejner, v němž zástupci městské části, Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR) a MCA Atelieru představují veřejnosti studii, zůstane na náměstí do příštího pondělí. Do té doby mohou lidé přijít, pozeptat se na možné novinky, případně se k navrhovaným změnám, které nejsou definitivní, vyjádřit. „Kdo jiný by měl mít lepší přehled o tom, co zde schází, než obyvatelé, kteří zde denně proudí?“ vysvětlila mluvčí.

Kromě posezení a poptání se na místě připravila radnice s MCA Atelierem, který navázal na studii z roku 2002, dvě komentované vycházky. Ty se uskuteční v sobotu 8. června v 11:00 a v pondělí 10. června v 17:00. Sraz je vždy na místě kontejneru. Kdo nestihne podat své připomínky osobně, ten bude mít možnost poslat dotazník vyplněný online do konce června. Jednotlivé návrhy a poznatky pak bude radnice společně s architekty zpracovávat dle jejich relevantnosti.

Více stromů, výtah i vodní nádrž

Finální podoba revitalizovaného náměstí známa není. Jisté je, že na pozemek bylo dáno územní rozhodnutí. Něco by se tak do budoucna změnit mělo. „Ve studii se například počítá se zachováním kašny, s rozvojem zelených ploch či například s bezbariérovým výtahem do stanice metra,“ přiblížila Luňáčková. Téměř dvojnásobně by rovněž mělo být rozšířeno množství vysázených stromů.

Video
Video se připravuje ...

Na náměstí Jiřího z Poděbrad je přistavený speciální kontejner, kde se lidé mohou seznámit s plánovanou podobou náměstí. Připojit mohou i své návrhy a podněty. David Zima

Dle IPR je nejvíce žádoucí, aby náměstí do budoucna splňovalo požadavky lidí, kteří zde chtějí trávit příjemný čas. „Cílem je pozdvihnout náměstí Jiřího z Poděbrad na vyšší úroveň. Dnes například chybí dostatečný prostor a vybavení náměstí na akce, které by se zde mohly odehrávat a po kterých je poptávka,“ uvedl mluvčí IPR Marek Vácha. Studie proto počítá s dlážděným centrálním povrchem před kostelem.

Nahodilí kolemjdoucí i místní se mohou vyjadřovat k zamýšlené budoucí podobě náměstí Jiřího z Poděbrad.
Autor: MCA Atelier

Podle zástupce MCA Atelieru mají kolemjdoucí eminentní zájem především o zmíněný povrch. V minulosti panovaly obavy, že by totiž mělo přibýt více betonových ploch. Není to ale pravda. „Dlažba, která by zde před kostelem i podél něho měla vzniknout, by měla být na štěrkovém podloží. Skrz něj by se měla vsakovat voda,“ popsal atelier. Jelikož studie počítá i se zřízením retenční podpovrchové nádrže v dolní části náměstí, voda by měla také kam odtékat.

„Dosud lidé s povděkem kvitovali především zřízení nových přechodů pro chodce, posunutí tramvajové zastávky či bezbariérový přístup do metra,“ uvedl architekt, podle kterého se jen za minulý den u informačního kontejneru protočilo několik stovek lidí.

A co trhy?

Časté otázky, které z řad veřejnosti zazněly, směřovaly na pořádání kulturních akcí a farmářské trhy, které na Jiřáku mají určitou tradici. Podle Luňáčkové z náměstí určitě nevymizí. „V úvahu připadá, že by se farmářské tržiště přesunulo na prostory podél kostela. Před ním by se na nově vzniklém centrálním vydlážděném prostoru, který by byl širší než dosud, konaly kulturní akce,“ sdělila mluvčí. Zklidnění prostoru, na kterém se trhy odehrávají dnes, by mělo přinést lepší přehlednost a bezpečnost žáků přilehlé základní školy.

Fotogalerie
47 fotografií