Výrazné sucho se v celé naší republice již několik let označuje jako důsledek probíhajících klimatických změn, které působí problémy zemědělcům, přidělává vrásky ekologům a během horkých letních dnů znepříjemňuje život obyvatelům ve městech. „Nenechme se zmást současnými dešti, situace je stále špatná,“ uvedl při vyhlášení stavu klimatické nouze starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha 7 Sobě).

Podle vedení radnice nejde pouze o oficiální postoj městské části. „Je to apel také k lidem, protože každý člověk může nějak přispět. Může mít úsporné žárovky, zateplit si dům, nepřetápět, neklimatizovat. Hlavně může důsledně využívat veřejnou dopravu a snížit kvanta obalů, které využívá. Věci, které nutně nepotřebuje, si může půjčovat. Může se prostě chovat odpovědněji k životnímu prostředí,“ popsal memento tohoto kroku starosta.

Praha 7 se Stromovkou a Letenskými sady má zdánlivě dostatečně velké prostory, kam se lidé mohou při horkých letních dnech uchýlit před žárem. Přesto je tato lokalita dle místního úřadu velice postižena jevem takzvaného „tepelného ostrova“, který zapříčiňuje, že v městské zástavbě je větší horko než ve volné přírodě či na venkově.

Co se už dělá?

Radnice Prahy 7 některá opatření, která mají za cíl zmírnit dopady klimatických změn, zavedla již v minulosti. „Jde třeba o ochranu terénu ve vnitroblocích, kde městská část nedovoluje jejich zástavbu proto, aby v nich byl prostor pro vsakování dešťové vody a byl prostor pro zeleň. Jako podmínku nových projektů vyžadujeme, aby bylo vysázeno uliční stromořadí, změnil se povrch chodníků v okolí těchto projektů z nepropustných asfaltových na pražskou mozaiku, která přece jen je trochu propustnější,“ vyjmenovala stávající opatření místostarostka Prahy 7 Lenka Burgerová (Praha 7 Sobě).

V neposlední řadě se městská část soustředí také na to, aby provozovatelé restaurací a podobných podniků v co největší míře omezovali jednorázové plasty. Týká se to například restaurace Letenský zámeček, to samé bude platit pro v současnosti vznikající modulární kavárnu na Ortenově náměstí či pro provoz ve Šlechtově restauraci.

Co se udělá?

V souvislosti s městskou zástavbou, která má být co možná nejšetrnější ke svému okolí, uvádí radnice jako příklad nově připravovanou rezidenční čtvrť Bubny-Zátory, která bude po dokončení mít až 25 tisíc obyvatel. Oproti Letné, do které zasahuje památková zóna a není zde možné všechna opatření realizovat, by tady mělo být vše jinak.

„V nově vznikající čtvrti by všechna ta opatření, která nám podle vědeckých výzkumů nejlépe pomohou bojovat s klimatickou nouzí, měla být. Důsledně tak všude bude uliční stromořadí, součástí projektu je i poměrně rozsáhlý park. Dešťová voda bude navedena takovým způsobem, aby se buď vsakovala, nebo byla využita k zalévání. Objeví se i zelené střechy a další opatření,“ dodala k připravované čtvrti Lenka Burgerová.

Fotogalerie
4 fotografie