Stavební úřad Prahy 2 odmítl reklamnímu zařízení v ulici Boženy Němcové udělit dodatečné stavební povolení a jeho názor potvrdil i magistrát. Jenže než dojde na rozhodnutí o odstranění stavby, zřejmě to ještě nějakou dobu potrvá. Během řízení, které trvá od září 2014, se totiž změnil vlastník budovy a zřejmě i vlastník reklamní obrazovky. „Nyní stavební úřad činí kroky vedoucí ke zjištění vlastníka stavby pro reklamu,“ řekla Blesku mluvčí Prahy 2 Martina Klapalová. Řízení o odstranění stavby stále pokračuje.

Obří reklama

Pod obrazovkou je navíc obří reklamní plachta, která zabírá plochu dvou domů. Ta však nespadá do pravomoci stavebního úřadu, ale pod magistrátní vyhlášku, kterou se zakazuje reklama ve veřejném prostoru. „Aktuálně se tím nezabýváme,“ řekl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Vadí i místním

Billboardy i světelné obrazovky jsou nebezpečné rozptýlení pro řidiče. „Lákají jejich pozornost, kdy na dění na obrazovce nekouknou jen pouhým okem, ale sledují ji i několik vteřin. Problém je i v tom, že oslňují,“ řekl Blesku dopravní expert Roman Budský. Obrazovka vadí i místním. „Nejenže světelná plocha oslňuje řidiče, ale dosvítí neuvěřitelně daleko. Prosvítí v noci i silné závěsy. Kéž by to tam nebylo,“ postěžovala si místní obyvatelka na facebooku.

Chybí zákon

Zatímco například reklama u dálnic se tvrdě reguluje a billboard u ní nesmí stát blíže než 200 metrů, reklamy na plachtách žádný zákon neupravuje.

„Problém je i v tom, že zákon nezná pojem reklamní plachta. Proto například památkáři u domů v památkové rezervaci nepožadují odstranit přímo plachty, ale jejich kotvy zasazené do fasády. A pokud tam nebudou, plachta nemá na čem držet,“ vysvětlil pro Blesk architekt Petr Kučera, který se zabývá i podobou veřejného prostoru. Podle něj u nás chybí zákon, který by venkovní reklamu celkově řešil.

Památkáři nesouhlasí

Budova se nachází jen těsně za hranicí památkové rezervace. A proto vlastník obrazovky musel pro dodatečné stavební povolení získat také souhlas pražských památkářů. To se ale nestalo, naopak pro ně je stavba neakceptovatelná.

Řízení o odstranění stavby komplikovalo i to, že úřad musel informace vlastníkovi složitě doručovat do Panamy, což jej zdržovalo.

Fotogalerie
6 fotografií