Situace s nedostatkem míst v základních školách na území hlavního města je už delší dobu nevyhovující. Podle Víta Šimrala tím trpí především děti v okrajových částech hlavního města. Z toho důvodu je také tam naplánovaná výstavba nových škol. Zatímco na Zličíně, ve Velké Chuchli a v Dolních Chabrech už se staví a vzdělávací instituce by měly být letos hotové, v dalších městských částech by mohly vzniknout do tří let.

„Konkrétně jde o Újezd, Koloděje, Březiněves, Dolní Počernice, Šeberov a Kolovraty, kde je situace asi nejhorší,“ sdělil radní. V Šeberově zase stojí škola sestávající pouze z 1. stupně pro asi 120 žáků. „Ti starší jsou potom posíláni na Prahu 11. Prioritou přitom je, aby děti měly školu v co nejkratší docházkové vzdálenosti a aby ji mohly navštěvovat bezpečně a pěšky,“ vysvětlil Šimral.

Jedna škola za 350 milionů

Nové školy, které hodlá magistrát nechat vystavět, by měly disponovat obvyklým vybavením. Kromě prvního i druhého stupně by jejich součástí měla být tělocvična i jídelna. „Číslo, se kterým momentálně s náměstkem primátora Pavlem Vyhnánkem (Praha Sobě) operativně počítáme, je 350 milionů korun na stavbu jedné školy,“ prozradil radní.

Vleklý problém celé Prahy

S problémy v oblasti školství se potýká nejedna pražská městská část. Částečně je to přílivem takzvaných Husákových vnoučat čili silnou populační generací, dáno je to také tím, že základní školy v hraničních oblastech využívají obyvatelé Středočeského kraje. „I demografie se přesouvá v rámci územního rozvoje do okrajových městských částí,“ řekl Šimral.

V Uhříněvsi se například loni otevřela dostavba ZŠ U Obory, nyní se počítá s výstavbou nové ZŠ Romance, která v uplynulých týdnech obdržela územní rozhodnutí. Ve fázi příprav je rovněž nová základní škola ve Vysočanech, která by měla být otevřena ke školnímu roku 2020/2021.

O potřebě nové základní školy se v rozhovoru pro Blesk.cz zmínil i starosta Kbel Pavel Žďárský (Kbely – náš domov), na nedostatek míst ve školách si v dřívějším rozhovoru postěžoval i starosta Letňan Zdeněk Kučera (ANO). A zatímco v Praze 11 se dlouhodobě připravují na potřebnou dostavbu pavilonu ZŠ Chodov, ve Strašnicích by se po rekonstrukci chátrající a opuštěné budovy bývalé ZŠ V Olšinách měly děti také dočkat „staronové“ školy.

Finanční injekce učitelům

Rada hlavního města dále nechala navýšit platy učitelů základních i středních škol, a to celkovou částkou jedné miliardy korun. „Z toho 400 milionů korun šlo na platy pedagogů ve středních školách, 500 milionů na platy učitelů v základních školách a 100 milionů pracovníkům jídelen,“ uvedl radní s tím, že finanční injekce se týkala pouze těch školských zařízení, jejichž zřizovatelem je hlavní město nebo některá z městských částí.

Fotogalerie
8 fotografií