Tisková mluvčí Smartwings Vladimíra Dufková uvedla, že rozsah škod na havarovaných letadlech nebyl velký. V obou případech šlo o letouny typu Boeing 737-800. První z nich společnost zprovoznila ještě týž den, kdy se nehoda stala. U druhého musí zatím počkat na dodávku náhradního komponentu. „Byť se nejedná o velkou škodu, jde o specifický díl, na který musíme počkat,“ podotkla. Kdy přesně bude letadlo připraveno do provozu, případně o jaký díl jde, nespecifikovala.

Páteční nehoda se stala mimo vzletovou ranvej. Jedno z letadel při pojíždění lehce narazilo koncem křídla do koncové části druhého stroje. Jeden letoun měl zamířit do Funchalu na portugalském ostrově Madeira, cestovalo v něm 160 pasažérů. Druhé letadlo se 118 cestujícími mělo letět do Monastiru v Tunisku. Pro obě linky společnost připravila náhradní letadla. Oba náhradní spoje vzlétly v pátek po 16:00.

Vyšetřování příčin nehody by mělo trvat zhruba tři měsíce. Viníkovi v krajním případě hrozí zastavení činnosti, o čemž rozhoduje Úřad pro civilní letectví, případně samotný dopravce.