Dokud vyjížděly autobusy na letiště ze zastávky Dejvická, téměř každý cestující kolem trojice domů vystupoval z metra. Málokdo ale tušil, co se za jejich zdmi skrývá a v jakém jsou objekty vlastněné magistrátem stavu. Trojdům vznikl už v roce 1924 jako místo pomoci potřebným. Nejprve to byl „Útulný domov osamělým ženám“ a později se stal domovem pro seniory. Až do roku 2013, kdy byl Domov pro seniory Elišky Purkyňové zavřený a začalo se řešit, co s ním.

O rozlehlé prostory měly zájem různé firmy, ale celková rekonstrukce byla pro ně příliš nákladná. Praha 6 se proto obrátila na magistrát a letos v lednu dovnitř vstoupili zástupci města a zpustlé chodby si sami prohlédli. Magistrát přislíbil nápravu a na dubnovém zasedání zastupitelstva Prahy 6 posvětili politici memorandum s hlavním městem o rekonstrukci objektů. Nyní se ještě čeká na potvrzení magistrátu.

Kafíčko a lékaři

Co však dům bude muset splňovat, je stále předmětem jednání: „Primárně půjde o domov pro seniory, budou tam ještě další služby jako denní stacionář, ordinace lékařů pro klienty, komunitní centrum nebo drobné doplňkové služby ze sociální a zdravotní oblasti,“ jmenuje požadavky na budoucí využití starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09). Finální částka za rekonstrukci také ještě není zcela jasná, ale první odhady mluvily o ceně 200 milionů korun.

Otevřené domovy

Podle Mileny Johnové (Praha Sobě), radní pro sociální oblast, chystá magistrát zcela novou koncepci seniorského bydlení a zároveň demografický výhled. Hlavní město totiž dostává různé požadavky na výstavby nebo rekonstrukci domovů pro seniory ze všech městských částí a je potřeba současný postoj revidovat.

„Cílem je mít širokou škálu služeb, kde si každý bude moct zvolit takovou, jaká je pro něj nejpříjemnější. U pobytových služeb nechceme budovat uzavřené domovy seniorů, ale centra, kde vedle podporovaného bydlení s maximem soukromí a individuálního přístupu budou i další služby otevřené z okolí – třeba kulturní programy, lékařské služby nebo kavárna, kam si budou moct senioři zajít,“ prozrazuje radní Johnová. K představení koncepce, kterou budou muset splnit všechny budoucí pražské domovy pro seniory, dojde v nejbližších týdnech. 

Fotogalerie
7 fotografií