Studenti uspořádali 3. května už druhou stávku s průvodem z Malostranského na Staroměstské náměstí, aby upozornili nejen širokou veřejnost, ale zejména politiky na nutné zavedení opatření pro záchranu naší planety. „Žádáme řešení této klimatické krize. Ale i přes několikatisícový protest studentů po celé republice politici změnu klimatu ignorují. A za naši a svoji budoucnost odmítají převzít zodpovědnost,“ promlouvala k davu na Malostranském náměstí jedna z aktivistických studentek Anna.

Poslanecká sněmovna po první stávce řešila změnu klimatu, ale ke kýženému výsledku nedospěla. Studenti upozorňovali na to, že jednání probíhalo pár hodin a hned na začátku velká část poslanců opustila sál. „Pokračovat v jednání odmítli. Klimatická krize přitom je reálnou hrozbou,“ odvolávali se na Švédku Gretu Thunberg, která v mladých probudila zájem o planetu, která je naším domovem.

Nešťastní zemědělci

Přestože Česko netrpí tak jako jiné státy, vlny veder a oteplení planety o jeden stupeň se dotýká i naší krajiny. „Zemědělci se nevzpamatovali z loňského sucha a už se musí obávat dalšího,“ vysvětloval do mikrofonu na pódiu Petr Doubravský, jeden ze studentů.

V davu stávkujících s hesly na kartonech bylo možné narazit nejen na středoškoláky, ale i vysokoškoláky a pracující. „Osud naší planety mi není lhostejný. Je třeba začít přemýšlet o tom, jak jednáme,“ sdělila vysokoškolačka Martina (23), která přijela až z Hradce Králové.

Některé studenty podpořili i jejich vyučující, jiní se společně dohodli na kroužku. „Chodíme do skautu, tak jsme se nezávisle na družině domluvili, že se vydáme podpořit dobrou věc. Omezme plýtvání a užívání jednorázových obalů, masa, vody a dopravu autem,“ vyzývala Karolína (11).

Stávky pokračují

Další stávka proběhne 24. května. „Prosíme, aby zástupci politických stran zastoupených v Poslanecké sněmovně přišli na naší stávku a oznámili, co hodlají dělat vůči klimatickým změnám, a řekli, co máme dělat, abychom jim předešli,“ vzkazují studenti.

Pozvánka na zahraniční protest:

Video
Video se připravuje ...

Pozvánka na evropský protest za záchranu planety Eva Fornálová

Fotogalerie
21 fotografií