Výročí 25 let existence Toulcova dvora v novodobém slova smyslu je podle předsedkyně Lenky Skoupé důvodem k oslavě, ohlédnutí i pohledu do budoucna. Redakce Blesk.cz prostory naposledy navštívila v listopadu roku 2017, kdy místní lidé představovali záměr rozšířit zdejší provoz.

„Od roku 2017 jsme se posunuli třeba v tom, že vznikl nový provoz sociálního podniku, máme i nové zahradnictví,“ uvedla k novinkám Lenka Skoupá, podle které je záměrem také realizovat rekonstrukci části tohoto areálu. Toulcův dvůr začal fungovat roku 1994, s pražským magistrátem má smlouvu na 50 let, která je tedy v současnosti přesně v polovině.

Park místo zanedbaného sadu

Snahy rozšířit zejména venkovní prostory Toulcova dvora jsou stále „na stole“, dosud však bohužel k jejich fyzické realizaci stále nedošlo. Podle zdejších pracovníků je hlavním důvodem rozdrobenost předmětného pozemku, jehož části patří magistrátu, okolním městským částem a dalším majitelům.

„V současné době je to zanedbaný třešňový sad. Kdybychom žili v ideálním světě, byl by tam krásný park pro lidi, bosonohá stezka, výchovné prvky a venčící louka pro pejsky a pejskaře. Dále komunitní zahrada nebo prostor pro lesní mateřskou školu, o kterou je velký zájem. Byl by to prostě krásný prostor pro lidi z Prahy, kteří by ho mohli využívat,“ popsala trvající vizi Lenka Skoupá. Podle lidí z Toulcova dvora se uvidí, jak se celá věc vyvine i vzhledem k zamýšlenému Metropolitnímu plánu. Nyní to tedy vypadá, že jde stále o projekt na nadcházející roky.

Klimatické změny

Často připomínané sucho z posledních let, které se začíná neblaze projevovat v celé naší zemi, je tématem i v Toulcově dvoře, který chce jít příkladem ostatním v hospodaření s vodou.

„Je to velký problém, my mu samozřejmě musíme také nějakým způsobem čelit. Rádi bychom rozšířili množství našich nádrží na dešťovou vodu, kterou bychom rádi používali kromě zalévání také na splachování na toaletách, protože splachovat pitnou vodou je opravdu hřích,“ sdělila svůj postoj Lenka Skoupá.

Toulcův dvůr v loňském roce navštívilo téměř 150 tisíc lidí, nároky na využití zdejších prostorů co do kapacity jsou tedy obrovské a stále rostou. Areál během roku 2018 hospodařil s rozpočtem téměř 40 milionů korun.

Fotogalerie
15 fotografií