Na cestách po krásách hlavního města Česka si zejména návštěvníci ze západní Evropy občas zpestří svůj pobyt o netradiční zážitek. Vyrazí na jednu ze zhruba 14 střelnic, které se v Praze nachází, aby si mnohdy poprvé v životě vystřelili. Mezi 10 nejoblíbenějších zábavných aktivit podle cestovatelského serveru Tripadvisor se dostaly hned 4 střelnice. A co do nich turisty láká?

Podle Tomáše Linharta, manažera střelnice Prague Armory ve Vysočanech, jsou návštěvníci hlavně zvědaví: „Mnozí naši klienti nikdy neviděli skutečnou zbraň. Když je pak instruktor uvítá se zbraní na opasku, tak jsou překvapení,“ říká Linhart a dodává: „Česko je díky dobrému zákonu o zbraních a střelivu relativně ostrůvek svobody. “

Střelecký zážitek

Zájem turistů potvrzuje i společnost Outback Prague, která ve svém portfoliu aktivit nabízí i návštěvu střelnice: „Jezdí k nám hlavně zahraniční turisté. Zejména z Německa, Velké Británie nebo Francie,“ prozradil zaměstnanec společnosti, který si nepřál být jmenován.

O oblibě tuzemských střelnic svědčí i množství recenzí na serveru Tripadvisor: „Bylo to poprvé, co jsem dělal takovou aktivitu. Jakmile jsme skončili, uvědomil jsem si rozdíl mezi filmem a skutečností. Přišli jsme z Francie, kde to nesmíme dělat. Doporučuji proto střelnici všem cizincům, kteří nemohou střílet ve své zemi. Opravdový zážitek,“ píše francouzský návštěvník.

Doma to nesmí

V Německu lze podobně jako v Česku střílet z vybraných zbraní pod dozorem instruktora. Naopak dále na západ ve Velké Británii nebo v Nizozemsku je držení zbraní velmi omezeno, a proto se ani zkušený střelec se zbrojním průkazem k samopalům, brokovnicím nebo k útočným puškám vůbec nedostane. Ve Francii si pak téměř jakýkoliv zájemce může vyzkoušet slabší pistoli pod dohledem instruktora. Hodina jej však vyjde přibližně na 100 eur.

Nelze se proto divit, že turisté vyráží do Prahy, kde se dostanou k pistolím, revolverům, útočným a odstřelovacím puškám, samopalům nebo brokovnicím. Balíčky s vybranými zbraněmi se cenově pohybují od tisíce korun po tři tisíce. Zájemce musí nejprve dodat identifikační doklady, poté absolvovat školení a po celou dobu střelby na něj dohlíží instruktor.

U nás bez problémů

Z právního hlediska se v Česku nerozlišuje rozdíl mezi Čechem nebo cizincem. Instruktor je vždy při vstupu na střelnici povinen podat instrukci, jak se zbraní zacházet. V případě komunikace s cizincem pak může nastat nějaká jazyková bariéra,“ nachází jedinou komplikaci David Karásek ze sdružení Gunlex, které chrání práva majitelů zbraní. Provozovatelé střelnic musí na druhou stranu zase vést přesnou evidenci zbraní a nábojů, které vlastní, a samotná střelnice pak musí splňovat náročné bezpečnostní a balistické podmínky.

Video
Video se připravuje ...

Nezkušený střelec - redaktor Blesk.cz si na vlastní kůži vyzkoušel palebný arsenál střelnice Prague armory. Jiří Marek

Po prvních výstřelech pak sami návštěvníci zjistí, jak moc se liší skutečné zbraně od těch filmových: „Když naši klienti sami střílí, dojde jim, že v hollywoodských filmech je spousta nesmyslů. Držet v každé ruce zbraň a střílet od pasu, je naprostá pohádka,“ směje se Tomáš Linhart z Prague Armory. 

Fotogalerie
13 fotografií