Pedagoga z jeho nepříčetného jednání usvědčují dva videozáznamy, které má k dispozici Policie ČR. Na obou z nich učitel základní školy škrtí své svěřence, což je pro práci na jakékoliv škole něco naprosto nepřípustného. V daném případě se navíc jedná o základní školu pro žáky se specifickými poruchami chování, jako je například porucha pozornosti, hyperaktivita nebo autismus.

Problémový je žák, ne učitel, tvrdí škola

Učitel i ředitelka nicméně jakákoliv nařčení odmítají. „Byla jsem podávat vysvětlení na policii. Je to založené na nepravdě,“ uvedla pro server iDnes.cz, který na kauzu upozornil, ředitelka školy Helena Hainová. Naopak autora videí, kterým je jeden z žáků školy, označuje za nejproblémovějšího žáka školy. „Tvrdím, že jsem nepochybila, ani pan učitel. Jsem o tom naprosto přesvědčená.“

Jejím slovům přidává na hodnotě skutečnost, že chlapec (15) má skutečně problematickou minulost. Podle serveru měl být umístěn do diagnostického ústavu, má desítky zameškaných neomluvených hodin a zároveň také v minulosti utekl z domu. „Šikanuje slabší spolužáky i učitele. Je na ně hrubý, sprostý, vulgární, dělá si, co chce, odmítá pracovat. Znemožňuje učitelům vykonávat svou práci,“ uvedla serveru. Na druhou stranu, ani to není dostatečná omluva pro fyzické napadení nezletilého, zvláště ze strany učitele.

Žák, který učitele při jeho běsnění natočil, jím byl totiž sám napaden. „Začal mi kopat do židle, ať s ním jdu na chodbu. Tam mi říkal, že jsem tátovi přeposlal dvě videa, na kterých mlátí dva moje spolužáky. Já jsem řekl, že jsem nic takového neposílal. Vzal mě do přístavby, chytil mě do kravaty, podkopl mi nohy a hodil mě na lavičku. Znovu mě chytil do kravaty a dvakrát mě udeřil kolenem do břicha,“ popsal žák.

Spekulovat je předčasné

Kvůli tomu rodiče do školy povolali policisty a podali na ni i trestní oznámení. „Mohu potvrdit, že místně příslušní policisté tuto událost prošetřují, momentálně pro podezření z přestupku proti občanskému soužití,“ sdělil policejní mluvčí Tomáš Hulan k případu. „V tuto chvíli by bylo předčasné spekulovat, zda událost zůstane v rovině přestupku či se právní kvalifikace změní na trestný čin,“ uvedl s tím, že stále přece jen existuje i možnost, při které by žádné protiprávní jednání nebylo zjištěno.