Kriminalisté se případu ve spolupráci s Finančním analytickým úřadem a Finančním úřadem pro Středočeský kraj věnovali od roku 2017, prověřovali nákupy mimo jiné strojního vybavení a úhrady za tyto transakce s podezřením na několikanásobné nadhodnocování skutečných nákladů. Žadatel podle mluvčího Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslava Ibeheje, který má případ na starosti, vědomě a ve spolupráci se spřátelenými společnostmi předkládal k vyplacení dotace hrubě zkreslené doklady o pořízení mimo jiné strojního vybavení, ve kterých byly uváděny až desetinásobně nadhodnocené částky oproti skutečným pořizovacím cenám. 

Materiály důležité pro trestní řízení zajistili detektivové v minulém týdnu, kdy provedli 14 domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor. Jako výnos z trestné činnosti bylo podle Ibeheje zajištěno několik nemovitostí v hodnotě asi 35 milionů korun a dále 22 milionů korun na účtech i v hotovosti.

Čtyři lidé a tři společnosti policie stíhá pro podezření ze spáchání zvlášť závažných zločinů poškození finančních zájmů Evropské unie a dotační podvod. Trestní stíhání obviněných lidí je vedeno na svobodě. Případ dozoruje Městské státní zastupitelství v Praze.

Fotogalerie
6 fotografií