Prasknul vodovodní řad o průměru 200 milimetrů, celkově je bez vody zhruba tisíc odběratelů a mělo by to být opraveno někdy v odpoledních hodinách,“ řekl mluvčí PVK Tomáš Mrázek. Voda vytryskla ze země v budově U Radnice, nedaleko vchodu do budovy magistrátu na Mariánském náměstí. Zastupitelé ho tak míjeli při příchodu na zasedání a řada z nich si s ním vyfotila selfie. Nejnovější vodní prvek ve městě,“ napsal pod fotografii s Hanou Třeštíkovou (Praha Sobě) zastupitel Jan Čižinský (Praha Sobě). „Taková fontána dnes na mě čekala při příchodu do práce! Nejedná se o nové vodní prvky v ulicích v rámci adaptační strategie na změnu klimatu,“ uvedl Petr Hlubuček (STAN).

Poruchu vodovodního řadu využila ke kritice primátora i opozice. „Pane primátore, co s tím uděláte? Opravíte to, nebo přes to hodíte tibetskou vlajku a uspořádáte komunitní setkání u vodotrysku?“ popichoval Zdeňka Hřiba (Piráti) Petr Stuchlík (ANO) u videa s tryskající vodou, které zveřejnil na facebooku. Hřib to pak na zastupitelstvu nenechal bez odezvy:V blízkosti radnice vznikl nový neplánovaný projekt a zatím se neví, jestli přes něj postavíme most a postavíme nějaké byty,“ narážel na Stuchlíkovy předvolební plány s Libeňským mostem. 


Se začátkem jednání zastupitelstva pak opoziční zastupitelé požadovali z důvodu přerušení dodávky vody přerušení do 14:30. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) byl toho názoru, že to není nutné, a šéfové zastupitelských klubu se po poradě shodli na tom, že budou pokračovat i bez tekoucí vody.

Nejde o jedinou dnešní havárii kolem budovy magistrátu. Mezi stanicemi Staroměstská a Národní divadlo se kvůli poruše kolejí zastavil provoz tramvají na Smetanově nábřeží ve směru k mostu Legií. Porucha se dotkla linek 2, 17, 18.

Pracovníci PVK loni řešili 5208 havárií vodovodní sítě. Havárií první kategorie, tedy těch, které zasáhly více než 1000 odběratelů či strategické, zdravotnické či sociální zařízení, bylo 67.