„Ve světle posledních tragických událostí informuji všechny naše členy, hlavně muže: Všichni, kteří mají zájem si udělat zbrojní průkaz, ozbrojit se kvůli ochraně majetku a zdraví, ať se obrátí na mě a já vám s tím pomůžu,“ uvedl ve svém videu na sociálních sítích v neděli předseda pražské muslimské obce Leonid Kušnarenko. Právník z Ukrajiny, který dříve pracoval také jako kriminalista, odešel do České republiky před dvaceti lety, imámem je teprve měsíc.

Kušnarenko pro Deník N vysvětlil, že video zveřejnil kvůli islamofobním náladám v Česku. „Jde o prevenci, prohlásil jsem to proto, aby si různí pomatenci rozmysleli, zda jít do mešity a dělat zlo. Ano, řekl jsem, ať si udělají zbrojní průkaz, ale ať to dělají jenom kvůli tomu, aby chránili sebe a svůj majetek,” řekl deníku právník. Tvrdí, že s jeho výzvou nesouhlasí pouze předchozí vedení pražských muslimů.

Nynější Ústředí muslimských obcí po něm nicméně požaduje vysvětlení. „My se od takových aktivit distancujeme a toto je naprosto nesprávná výzva, zcela špatný krok. Požádáme o vysvětlení jak pana Kushnarenka, tak celou pražskou obec,“ řekl deníku Mladá fronta Dnes předseda ústředí Muneeb Alrawi s tím, že ústředí má právo vyloučit každého, kdo by se choval nevhodně a hrubě vystupoval proti názorům ústředí. „Toto je precedens, který musíme řešit, ale znovu opakuji, že se od tohoto kroku distancujeme,“ dodal. Případem se začala zabývat Národní centrála proti organizovanému zločinu, která nyní informace analyzuje, uvedl bez bližších podrobností její mluvčí Jaroslav Ibehej.

„Jakákoliv prohlášení nebo jednání členů představenstva a předsedy pana Kušnarenka jsou jejich soukromá a nereprezentují názory muslimů žijících v Praze ani v ČR,” reagovala Pražská muslimská obec s tím, že její nové představenstvo vzešlo z voleb, jejichž korektnost nyní zkoumá vnitřní vyšetřování. Až do jeho skončení je prý činnost nového představenstva omezena, a to z rozhodnutí Ústředí muslimských obcí.

Policie by se měla tázat

Kušnarenkův vzkaz odsoudil i ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). „Zaprvé jsem rád, že část muslimské komunity to video odsoudila, to si myslím, že je správný krok. Pro mě je to nepřijatelné, vyzývat, zejména v takovéto atmosféře, k tomu, aby se lidé masově ozbrojovali,” řekl už dříve novinářům.

Reakce na masakr

Video zveřejnil imám na svém facebooku jako reakci na tragédii na Novém ZélanduPři střelbě ve dvou mešitách ve městě Christchurch zemřelo v pátek nejméně 50 lidí, další byli zraněni. Hlavním podezřelým je osmadvacetiletý Australan Brenton Tarrant, který si již v sobotu vyslechl obvinění z vraždy, hrozí mu doživotí.