Několikrát týdně obyvatelům vyšších pater v Zimově ulici na území Prahy 12 netekla voda. Kvůli tomuto nedostatku se na popud radnice Pražské vodovody a kanalizace (PVK) pustily do diagnostiky vodovodního řadu s cílem zjistit, co za nepříjemnou komplikací stojí.

Vyšlo najevo, že jedním z problémů byla vadná ovládací armatura, která měla uvolněné takzvané uzavírací sedlo. Kvůli tomuto kroku došlo na rohu ulic Pavlíkova a Zimova k havarijnímu výkopu, aby se situace dala do pořádku.

„Závadu tohoto typu bohužel nelze zjistit běžnou manipulací prostřednictvím armaturního klíče, neboť se ovládací tyč armatury v takovém případě točí, jako kdyby armatura normálně fungovala,“ vysvětlily PVK ve zprávě, která byla zaslána na radnici Prahy 12.

Pozor na zanesené filtry

Tento krok měl dle odborníků vést ke zlepšení situace, avšak za problémy zřejmě stál ještě další faktor. „Z šetření totiž vyplynula důležitá informace o čištění sekundárních filtrů za vodoměrem, které jsou ve správě bytových domů,“ sdělila pro Blesk.cz místostarostka Prahy 12 Eva Tylová (Piráti), která se popisovaným komplikacím za místní úřad věnuje.

V některých vchodech nebyly tyto filtry dostatečně vyčištěné, což dle odborníků z PVK může stát za poměrně vysokým úbytkem hydrodynamického tlaku. Na vodovodních přípojkách se navíc nacházejí filtry dva, jeden před a jeden za fakturačním vodoměrem. Pokud není vyčištěné sítko ani na jednom z filtrů, úbytek tlaku vody pak dle odborného vyjádření může být téměř dvojnásobný. „Vyčištění všech filtrů na domovních rozvodech je na majiteli nemovitosti,“ uvedly PVK ve zprávě pro radnici.

Fotogalerie
8 fotografií