Na Malostranském náměstí bylo v pátek dopoledne rušno - stovky studentů se zde sešly, aby stávkovaly za lepší klima v hlavním městě i za snížení emisí. Své zástupce na místě měla převážně pražská gymnázia - PORG, Malostranské gymnázium, Gymnázium Arabská, Jana Nerudy a Jana Keplera, Jana Palacha a Štěpánská, ale například i Truhlářská a zahradnická akademie Mělník či Střední škola knižní kultury. K středoškolákům se připojily i děti ze základních škol, na místo dorazilo dokonce i několik školkáčků v doprovodu svých rodičů!

Protestem chtějí apelovat na politiky a využívají k tomu mimo jiné řadu trefných transparentů, kterými máchají nad hlavami: Make Earth cool again! There is no planet B! Dycky klima! stojí na některých z nich. „Chtěli bychom začít společenskou debatu o tom, že klimatická změna tu je, je nebezpečná a může ohrozit naši budoucnost. Chceme upozornit politiky na to, aby se o budoucnost starali a pomohli nám dostat se k udržitelnějším zítřkům,“ sdělila Blesk.cz mluvčí protestu Anna Lozsi (16) z pražského Gymnázia Na Zatlance. „Když skupina dětí dokáže tohle, představte si, co by politici mohli udělat se změnami klimatu, kdyby opravdu chtěli,” řekl na úvod shromáždění za organizátory Petr Doubravský. Studenti také připomněli Pařížskou dohodu, ve které se na dvě stovky států včetně ČR zavázaly do roku 2050 zásadně omezit emise.

Průvod centrem Prahy

Datum 15. března bylo pro akci Fridays for Future vybráno jako konsenzus mezi 112 zeměmi světa. Pro Česko je to zároveň 80. výročí začátku německé okupace, studenti proto na začátku drželi minutu ticha - za to, že je dnes v Česku režim, díky kterému se tato akce může uskutečnit, uvedli organizátoři. Záhy se studenti v průvodu vydali z Malostranského náměstí, pokračovali kolem Úřadu vlády přes Čechův most a Dvořákovo nábřeží k náměstí Republiky a dále přes Národní třídu na Újezd a zpět na Malostranské náměstí, kam došli krátce před polednem. Na místech, kde dav studentů proudil, byl postupně zastavován provoz jak městské hromadné dopravy, tak automobilů. Pochod hlídali policisté, obešel se však bez incidentů.

Účastníci si následně poslechli proslovy mluvčích z řad studentů, ekologů a vědců. „Za třicet, maximálně padesát let, se svět obejde bez fosilních paliv. Obejít se totiž musí. Změna klimatu s sebou přináší tak velká nebezpečí, že si jim musíme vyhnout, a ne se na ně adaptovat,“ řekl ekolog a geochemik Bedřich Moldan. „Musíme řešit příčiny klimatické změny, což jsou emise plynů metanu nebo oxidu uhličitého,“ doplnil.

Většina řečníků i sami studenti vyzývali ke komunikaci o tématu. „Komunikace a apel mají ještě větší smysl, než začít snižovat své vlastní emise,“ řekl jeden z organizátorů akce Vít Springorum.

Organizátoři zároveň upozornili na to, že školy akci nezaštiťují. „Omluvenky si studenti zařizují od svých rodičů,“ řekla Lozsi s tím, že o akci pedagogy své školy informovala e-mailem a mnozí z nich studentům vyjádřili podporu.

Při celosvětové akci s názvem Fridays for Future studenti v řadě zemí od loňského září stávkují po vzoru šestnáctileté Švédky Grety Thunbergové, ekologické aktivistky, jež byla navržena na Nobelovu cenu za mír. V pátek se ke stávce přidali i středoškoláci z dalších českých měst - Liberce, Brna, Olomouce i Ostravy. Akci českých studentů podpořily ekologické organizace Hnutí Duha či Greenpeace i stovka vědců a akademiků.

Video
Video se připravuje ...

Akce Fridays for Future, při níž studenti stávkují za zlepšení klimatu, 15. 3. 2019 David Zima

Fotogalerie
31 fotografií