Šlechtova restaurace, dříve známá pod jménem Královská dvorana, je kulturní památkou. Jméno nese po posledním majiteli Václavu Šlechtovi. Její nejstarší část pochází z konce 17. století, objekt byl dostavěn v polovině 19. století. Kromě restaurace by měly být v budově pro návštěvníky pořádány přednášky, výstavy a další kulturní akce. Radnice Prahy 7 zde bude pořádat svatby nebo vítání občánků.

Letos hotovo, příští rok otevíráme

Práce na Šlechtově restauraci, tedy stavební část, by měly skončit k 31. prosinci letošního roku. V této době je třeba, aby byl vysoutěžen nájemce a provozovatel,” řekl ČTK Jan Wolf.

Vedení města proto v následujících týdnech rozhodne, že převede Šlechtovu restauraci pod společnost Obecní dům. „Je to akciová společnost, která má zkušenosti s provozem restaurace. Právě ona bude hledat nejvhodnějšího provozovatele,” řekl Wolf. Koupit se bude muset vybavení do zázemí a kuchyně. „Předpoklad otevření gastrozařízení je proto odhadem duben květen 2019,” dodal.

Tři a půl roku prací

Rekonstrukce památky začala v červnu 2016. Budova se tak po 40 letech čekání dočkala plánu na kompletní opravu vnitřních i vnějších prostor, stavebníci přistavějí technické křídlo a bude obnovena zmíněná restaurace. Oprava měla původně vyjít na čtvrt miliardy korun. Původní nákladný projekt ale dostal architekt za úkol zjednodušit. Ubylo tak schodišť, výtahů i sociálního zařízení. Nyní jsou náklady odhadovány na něco přes 120 milionů.

Fotogalerie
26 fotografií