Obžalobě z podnikatelovy vraždy čelili Robert Š., Pavel M. a Vladimír S. Podle kriminalistů se po Říhově propuštění z vazby dohodli, že ho unesou, dostanou z něj informace o tom, kam ukryl vyvedené peníze, zlikvidují ho a peněz se zmocní.

Je celá řada důkazů, že skutek se skutečně stát mohl, je zde i celkem jasná motivace a způsob provedení, ale chybí jednoznačné a přesvědčivé důkazy, že se to opravdu stalo,“ konstatoval dnes předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička. „Existují pochybnosti, zda poškozený ještě nežije na nějakém místě a neužívá si odcizených peněz,“ dodal.

Výslech v penzionu

Obžaloba tvrdila, že muži přijeli 17. dubna 2003 do Říhova domu ve středočeském Zloníně, násilím ho naložili do auta a odvezli ho do penzionu Čert v Josefově Dole, který si předem pronajali. Tam ho údajně mučili, a když je majitelka penzionu vyhodila kvůli stížnostem sousedů na hluk, pokračovali prý v trýznění na neznámém místě. Mimo jiné mu podle obžaloby vrtali kolena vrtačkou a bili ho páskem.

Vyšetřovatelé jsou přesvědčeni o tom, že podnikatel na následky mučení a aplikace neznámé látky zemřel a že vrazi zanechali jeho tělo na neznámém místě. Říhův dům pak podle obžaloby prohledal čtvrtý obžalovaný Josef P., miliony ale nenašel a ukradl jen věci v hodnotě 9000 korun.

11 let za tunel

Všichni čtyři obžalovaní svou vinu od počátku popírali. Liberecký krajský soud dospěl loni v létě k závěru, že se nepodařilo jednoznačně prokázat vinu ani jednoho z nich. Státní zastupitelství žádalo pro Roberta Š., Pavla M. a Vladimíra S. 13 let vězení a proti verdiktu se odvolalo.

Podívejte se, jak to vypadalo v soudní síni:

Říha si má podle pravomocného rozsudku z ledna 2004 odpykat za vytunelování záložny 11 let odnětí svobody. Obhájci mužů obžalovaných z jeho vraždy poukazovali mimo jiné na to, že odsouzený podvodník měl motiv k tomu, aby zmizel do zahraničí. Kritizovali také to, že obžaloba stála zejména na výpovědích utajených svědků a svědectvích z druhé ruky.

Fotogalerie
7 fotografií