Architektonicky cennou vilu na Vinohradech z roku 1921, jež je součástí kolonie rodinných domů z díla architekta F. A. Libry, málem potkal smutný osud. V pátek 30. listopadu odpoledne k ní totiž přijely bagry a začaly ji bourat. Jen tak tak se starostce Prahy 10 Renatě Chmelové (Vlasta) a strážníkům podařilo demolici, k níž majitel, tedy firma AMW Bohemia CZ, neměl povolení, zastavit. Stavební úřad Prahy 10 se nyní bude zabývat tím, zda je možné nařídit majiteli navrácení do původního stavu 

Okolnosti celého případu jsou přinejmenším podivné. Firma totiž vilu roku 2015 koupila za směšných 11 milionů od společnosti Queens games, jež ho o pět měsíců dříve získala za 29 milionů od nájemníků. Hodnota vily je přitom mnohem větší než zmíněných 11 milionů. „Už v roce 2015 mohla být hodnota podobných domů na Vinohradech mezi padesáti až osmdesáti miliony,“ řekl Blesku Jan Zachystal, expert na reality z RE/MAX Alfa, podle nějž byly všechny transakce výrazně podhodnocené.

Pochybná je také samotná firma, která vilu nyní vlastní. Podle dostupných informací mají lidé okolo firmy AWM Bohemia CZ vazby na kolotočářský klan Kočkových. Zná ho jak prokurista firmy Bohumil Ladman, tak i majitelka Veronika Hofmanová (26) i její manžel Martin Hofman. Ten pracuje pro firmu Jana Kočky (Prostor), kterou loni policie obvinila z daňových úniků.

Právě Hofman má navíc za sebou dost kontroverzní minulost. Proslavil se totiž sympatiemi k neonacismu, známý je i útokem na tehdejšího šéfa ODS Mirka Topolánka v Hustopečích v roce 2009. Spolu se třemi kumpány po něm házel vejci. Topolánek tehdy uvedl, že ho zasáhl také štěrk do obličeje, to se však nepotvrdilo. Útok byl kvalifikován jako přestupek, muži tehdy tvrdili, že si útok na tehdejšího předsedu ODS objednal neznámý člověk a že jejich úkolem bylo způsobit rozruch. Hofman byl také jedním z bodyguardů na pohřbu Václava Kočky mladšího (†40).

Video
Video se připravuje ...

Smutný pohled: Takhle skončila rondokubistická vila v ulici Na Šafránce po začátku nepovolené demolice. ÚMČ Praha 10

Fotogalerie
27 fotografií