Stejně tak jako každoročně si událost rozsvěcení vánoční stromku na Staroměstském náměstí nenechaly ujít tisíce lidí. Už půl hodinu před prvním rozsvěcením bylo na náměstí tak husto, že přejít z jednoho konce na druhý znamenalo strávit i dvacet minut jako sardinka v tlačícím davu, ve kterém nebyla možnost změnit směr.

Tlačenice i chvíle napětí

Přes veškerá možná negativa, v podobě šlapání po sobě a strkanic, lidé neztráceli na optimismu. „Už nás tyhle tlačenice nepřekvapují. Naopak si každoročně dáváme výzvu, zdali se nám podaří dostat se až pod strom,“ svěřila Kateřina z Prahy, která patřila k prvnímu davu, který měl možnost zhlédnout velkolepé první rozsvěcení, které bylo doslova pohádkové. I když s menším zaváháním.

Po první odpočítávání se strom nerozsvítil, ani napodruhé se to nepodařilo. V jednu chvíli se totiž zdálo, že jsou špatně zapojené obvody světýlek. Po druhém sborovém odpočítávání, které odstartovala legenda princů Pavel Trávníček s novým primátorem Zdeňkem Hřibem a starostou Prahy 1 Pavlem Čižinským, se náměstím začala linout pohádková hudba z vánočního filmu Tři oříšky pro Popelku. První světýlka bohatého plédu se rozblikala do melodie až napotřetí, až se nakonec majestátný smrk zahalil do zlaté barvy s korunkou v podobě komety na vrcholku.

Primátorská premiéra

Poprvé takto před Pražany vystoupil nový primátor Zdeněk Hřib (Piráti), který oproti své předchůdkyni Adrianě Krnáčové (ANO) šetřil slovem. „Kdysi dávno jsem tady na této akci byl, když jsem se tím snažil sbalit slečnu. Ale od té doby, co mám děti, jsem tady nebyl... S dětmi jsem tady nebyl,“ odpovídal na kladené otázky moderátora.

Při dalších rozsvěceních, které probíhaly každou hodinu, už žádné proslovy a přání do dalších let, nenásledovaly. Další tisíce Pražanů tak přišly například o originální primátorské přání. „Co bych tak popřál? Třeba to, aby aspoň na jeden den vypadli z každodenního kolotoče, pracovního shonu, a měli možnost se setkat se svými blízkými, přáteli a užít si dobrého jídla a sváteční pohody,“ sdělil Hřib tisícům netrpělivců před prvním rozsvěcením.  Dav tleskal a řičel radostí už při pobrukování si slavné melodie z Popelky. „Bylo to perfektní, i s tím váháním, zdali se strom rozsvítí nebo ne, to stálo za to. Aspoň jsme byli napnutí,“ sdílel své dojmy Lukáš, návštěvník akce.

Podívejte se na dramatické odpočítávání a rozsvěcení stromu:

Video
Video se připravuje ...

Rozsvěcení až na několikátý pokus. Vánoční strom už osvítil Staroměstské náměstí. Eva Fornálová

Letošní vánoční smrk pochází z Rynotic z Liberckého kraje. Za svých 61 let života vyrostl do výšky 22 metrů a šířky pěti metrů. Minulý týden se vydal na cestu a bez komplikací dorazil na Staroměstské náměstí, kde byl zasazen do kotvící jámy a pevně připevněn. Při výběru vhodného majestátního stromu byl kladen důraz na zdraví stromu.

Kromě několika desítek stánků tady objevíte každodenní kulturní program. Na pódiu se za 37 dnů konání trhů vystřídá 150 vystoupení. Na náměstí budou fotokoutky se saněmi nebo Popelčiným střevíčkem. Novinkou letošních trhů je snaha o snížení ekologické zátěže. Kelímky, tácky a tašky budou proto z kompostovatelného materiálu.

Podívejte se, jak to na Staromáku vypadalo:

Fotogalerie
74 fotografií