Registr dárců krvetvorných buněk, který funguje v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM), provedl nábor nových dárců kostní dřeně. Využil k tomu prostory kanceláří „myhive“ v budově Pankrác House, kde se lidé mohli během několika minut zapsat a podstoupit stěr z ústní dutiny.

Dostat se do registru je velice jednoduchá a krátká procedura. Složitější už je to se zdravotními podmínkami pro samotný vstup, které jsou z preventivních důvodů přísné. Z trojice redaktorů Blesk Praha se do registru dostal pouze jeden. Překážkou byl vysoký tlak, migrény a astma.

Mezi potenciální dárce kostní dřeně se nově zařadil také známý youtuber Pedro (32). „Mám děti, oslovilo mě to. Jsem táta, takže jsem na to hodně citlivý. Není to nic hrozného, přijít, nechat si tu udělat jenom stěr, ani se neodebírá krev. Díky tomu potom můžete případně darovat kostní dřeň a zachránit život. Kdyby mi někdo zavolal, tak ani nevím, jestli to bolí, nebo ne, ale vím, že bych to udělal tak jako tak. Protože už reálně jdete někomu zachránit život, a to si myslím, že stojí v podstatě za cokoliv,“ řekl pro Blesk.cz po registraci Pedro.

Velká bolest je mýtus

Své o tom, jak celý proces darování kostní dřeně probíhá, ví Jan Doležel (42), který už přes 20 let daruje krev a do registru dárců kostní dřeně vstoupil loni na podzim. „Měl jsem štěstí, že hned po pár měsících se mi ozvali. Vstoupil jsem do užšího výběru, nakonec si transplantační klinika vybrala mě. V červenci letošního roku jsem na separátoru podstoupil odběr kmenových buněk,“ prozradil dárce.

Podle Jana Doležela není samotný odběr buněk na separátoru ničím drastickým. „Bolestivé to není. Je to v podstatě jako odběr na separátoru. Ležíte nehybně tři a půl hodiny, jste pod dohledem lékařského týmu. Ano, po odběru jsem byl unaven, ale to bylo jediné,“ dodal dárce. Existuje ještě druhá varianta darování například pro ty, kteří se bojí jehel. Ti mohou v úplné narkóze podstoupit odběr krve z pánevní kosti. Několik dnů se poté člověk cítí, jako by měl naraženou kostrč, opět však nelze hovořit o nesnesitelné bolesti.

Jaké jsou další podmínky?

Mezi podmínky pro vstup do registru dárců patří věk od 18 do 40 let, váha alespoň 50 kilogramů, platné zdravotní pojištění v České republice, dobrý zdravotní stav a žádné trvalé užívání léků.

„Pokud dárce podstoupí odběr kostní dřeně pro konkrétního pacienta, je vyřazen z dalšího vyhledávání pro další pacienty. Schováváme si ho pro konkrétního pacienta, kterému už daroval, protože najít shodu je opravdu velmi obtížné. Jako bychom mu hledali identické dvojče,“ vysvětlila další postup v konkrétních případech koordinátorka registru Gabriela Hošková.

Matěj stále čeká

Čtnáctiletý Matěj z Královéhradecka na dárce kostní dřeně čeká už dva roky. Šel tehdy k doktorovi s předpokladem, že je nastydlý a bude mít maximálně chřipku, nakonec ale po vyšetření přišla špatná diagnóza. Matěj skončil v nemocnici na kapačkách, poté zůstal dva měsíce doma. Kvůli onemocnění bere léky.

„Před prázdninami dostal Matěj nové léky, po kterých je na tom zdravotně mnohem lépe. Dříve často nemohl ani chodit do školy. Teď čekáme na vhodného dárce. Děláme to nejen pro Matěje, ale i pro ostatní nemocné děti a dospělé, kteří na dárce čekají,“ řekl pro Blesk.cz Matějův otec. Jeho syn miluje fotbal, který hrál odmalička a který mu teď chybí. „Pevně věřím, že v co nejbližší době se dárce najde, Matěj zase na hřiště vyběhne a bude hrát fotbal,“ dodal s optimismem otec.

Život můžete darovat i vy. Více informací najdete na www.darujzivot.cz.

Fotogalerie
8 fotografií