Byla neděle 28. října a na Staroměstské náměstí a celou Prahu se už od rána snášel déšť. Přesto se od jedné hodiny odpoledne sjížděli do centra Prahy československé hudební hvězdy a jejich fanoušci. Konal se tu totiž speciální koncert Českého rozhlasu, na němž jako první vystoupil Tomáš Klus a jeho Cílová skupina.

Po vydařeném koncertě usměvavý Klus pro Blesk.cz řekl: „Mám velkou radost z toho, že občané České potažmo i Československé republiky, protože tam bylo hodně slovenských vlajek, nejsou z cukru. A že tím pádem to vypadá, že těch dalších sto let bude určitě o dost lepších, protože nás nerozpustí jen tak něco,“ zavtipkoval Tomáš Klus a do dalších sta let by oběma zemím popřál „odvážné, uvědomělé a aktivní občany“. 

Vystoupení po operaci

Na pódiu Klusovu formaci vystřídali No Name, kteří se cítili poctění, že mohli vystoupit v srdci prvorepublikového Československa během oslav výročí. Oběma státům přáli jen to nejlepší, pochvalovali si dobré sousedské vztahy a samostatnost obou národů: „Ja som osobne rád, že dneska sme ty republiky osve. Každý si zodpovedá za svou politiku, financie, kultúru, šport a tak ďalej. Ale opakujem, že nebyť vzniku Československa, tak by tu nefungovalo ani Česko ani Slovensko osamote,“ sdělil pro Blesk.cz zpěvák kapelyIgor Timko.

Na Staroměstském náměstí v neděli vystoupily hvězdy Československé populární hudby.
Autor: Blesk:Daniel Cernovsky

Na pódium zamířila i Eva Pilarová v doprovodu Jiřího Suchého. Dočkali se od promoklého publika vřelého přivítání a za duet „Ach ta láska nebeská“ sklidili bouřlivý aplaus. Eva Pilarová po vystoupení prozradila, že byla nervózní víc, než kdy jindy: „Od dvacátého července jsem byla mimo, protože jsem byla na operaci po blbém úrazu nohy a ramene. A když jsem šla s tou holí na jeviště, tak mi bylo všelijak. Ale zpívalo se mi snad dobře,“ prozradila skromně Pilarová.

Česku a Slovensku by popřála hlavně mír: „Aby nezažili to, co já bohužel pamatuju. Fašismus a komunismus a v dnešní době ty hrozby, co jsou. Aby nezažili terorismus a žádnou válku,“ přeje si usměvavá Pilarová. Její pěvecký partner, vždy šarmantní Jiří Suchý, měl pro obě země podobné přání: „Aby je nepotkávaly takové průšvihy, jako je potkávaly v těchto sto letech,“ řekl Jiří Suchý.

Na koncertě 10 největších hitů Československa nechyběl ani Standa Hložek s písní „Holky z naší školky“. Pro Blesk.cz řekl, že si váží, že je skladba pořád tak populární a může na akci účinkovat. Zařadil se pak mezi další gratulanty: „České republice přeji jen to nejlepší. Je tu krásně, žijí tu krásní lidé a republice přeji, ať se dál hrají a zpívají české písničky. A taky bych jí přál, aby tu nebyli žádní leváci a podvodníci,“ popřál Hložek stoletému oslavenci.

Co Česku a Slovensku popřáli Jiři Suchý, Eva Pilarová, Tomáš Klus nebo premiéři obou republik Andrej Babiš a Peter Pellegrini?

Video
Video se připravuje ...

Co popřáli republikám slavní zpěváci a politici? Jiří Marek

Fotogalerie
6 fotografií