Bylo to na základě standardního výběrového řízení, komise se na něm shodla jednoznačně,“ řekl ČTK radní pro sociální oblast Daniel Hodek (ČSSD). „Je to rozhodnutí, za kterým si stojím,“ uvedl. Dodal, že doufá, že jeho nástupce v radě Koblihu hned neodvolá a dá mu čas, aby se osvědčil.

Kobliha zastával provizorně post právě od ledna 2018, kdy byl odvolán předchozí ředitel. Hodek k tomu sdělil, že Kobliha se v pozici pověřeného ředitele osvědčil a podařilo se mu úspěšně řešit problémy, které v organizaci existovaly. Město už se pokusilo nového ředitele najít v jednom výběrovém řízení, které však rada loni v říjnu zrušila. Mezi čtyřmi přihlášenými radní nevybrali dostatečně kvalifikovaného uchazeče.

Nevhodné načasování

Podle Jiřího Pospíšila (TOP 09), který je jedním z lídrů jednajících o budoucí pražské koalici, je jmenování podezřelé. V tiskovém prohlášení uvedl, že odpovědnost za něj musí nést až nová koalice. „Snaha na poslední chvíli ovlivnit různá personální obsazení je skandální a nepřípustná,“ uvedl. Pospíšil už dříve s Piráty i s Prahou sobě vyzval současné radní, aby nepřijímali zásadní rozhodnutí týkající se chodu hlavního města.

Odvolání kvůli pochybnostem

SPH zůstala bez ředitele poté, co koncem loňského ledna radní odvolali z funkce Červeného. Za jeho vedení se podle auditu společnosti Ernst & Young stala pochybení v hospodaření s majetkem či zadávání veřejných zakázek. Červený tvrdil, že za odvoláním může být jeho snaha o zpřetrhání klientelistických vazeb, které jsou s organizací spojené, a že fungování SPH zlevnil a zefektivnil. Na podporu jeho setrvání ve funkci vznikla petice se 700 podpisy. SPH se stará o více než 200 000 hrobů na 29 hřbitovech v metropoli.