O tom, že srdeční příhoda může přijít opravdu jako „rána z čistého nebe“, se Miroslav Suchopár přesvědčil letos na jaře. Potíže začaly v neděli 18. března večer. Přestože se tou dobou nacházel doma ve Stříbrné na Karlovarsku, stačil si ještě zavolat rychlou záchrannou službu.

„Odvezli mě do Karlových Varů na kardio, to už si nepamatuji. Připojili mě tam na mimotělní oběh, protože mi selhaly plíce a ledviny. Cestou do IKEMu jsem zkolaboval, probudil jsem se asi po 21 dnech po operaci a měl jsem srdeční podporu,“ popsal svůj boj o život Miroslav Suchopár.

Sportoval, přesto „to přišlo“

Případem tohoto pacienta odborníci z IKEM upozorňují, že srdeční komplikace mohou potkat opravdu kohokoliv: Miroslav Suchopár byl zvyklý lézt na hory. Navštívil Jižní Ameriku, Altaj či Kamčatku, podle vlastních slov kromě úrazů nikdy nebyl vážně nemocný. Přesto ho velice nepříjemná událost postihla.

Miroslav Suchopár si z období od převozu do nemocnice po probuzení prakticky nic nepamatuje, přestože šlo o tři týdny. „Když už jsem se probral, byl jsem pod léky, to šlo všechno mimo mě. ‚Užila‘ si to ale moje žena. Když jsem se probral, jezdila sem prvních 10 dnů každý den 200 kilometrů sem a 200 kilometrů zpátky. Pro mě to byl takový morál, že jsem se rozhodl, že to musím dát. Vytáhli mě tu hrobníkovi z lopaty, za to jim děkuji,“ uvedl na půdě IKEM pacient.

„Je to život“

Miroslav Suchopár dnes čeká na transplantaci srdce, v každodenním životě ho ale nic zásadně neomezuje. „Srdeční pumpa mi dává stabilní množství krve. Při fyzické námaze nebo rychlé chůzi mě to omezuje. Když se někdo jiný rozeběhne, srdce se mu rozjede, ale mně ne. Já musím přizpůsobit rychlost té pumpě. Ale to je život. Ráno se vzbudím, chodím, žiju, chodím do práce,“ dodal pacient.

Úterý 16. října připadá na Evropský den záchrany života, v rámci kterého si odborníci z IKEM připomínají důležitost laické resuscitace před tím, než na místo události dorazí specializovaní záchranáři. V rámci boje o přežití totiž může rozhodovat každá vteřina, po kterou před příjezdem zdravotníků provádějí kolemjdoucí nebo svědkové události člověku se zástavou masáž srdce.