Na konci Pařížské ulice nedaleko Čechova mostu vzniklo nové náměstí, které nese jméno nedávno zesnulé legendy českého i světového filmu Miloše Formana (†86). „Zdálo se nám důstojné pojmenovat toto místo po Miloši Formanovi právě v centru města na konci Pařížské, tedy skutečně v epicentru,“ uvedla na místě při slavnostním odhalení názvu Adriana Krnáčová (ANO).

Primátorka nastínila i svůj názor na budoucnost tohoto místa. „Měla by určitě nastat změna tohoto prostoru. Jaká to bude, nechám na architektech z IPR. Umím si představit, že by tu mohla stát i nějaká socha, která by připomínala jeho (Miloše Formana – pozn. red.) dílo. Jakým způsobem také nebudu říkat, ale nemusela by tu stát auta, nebylo by tu parkoviště. Mohl by se změnit výstup z parkoviště, například zdejší betonová ohrada a sedátka, kde by mohl být pražský mobiliář,“ řekla Krnáčová.

Zastavění „proluky“

V minulosti bylo zdejší místo předmětem vášnivých diskuzí. Řešilo se totiž, že prostor by mohl být zastavěn, což část odborníků nevítala s nadšením. Kritici tohoto přístupu zmiňovali, že centrum Prahy má už tak málo lokalit s volným prostorem, takže zastavět piazzettu u hotelu InterContinental je nesmysl.

„Myslím si, že tento prostor je krásný, je jaksi hotový. Nemám potřebu, aby byl nějakým způsobem zahušťován. Nemám dojem, že by byl nevyužitý. Co bych si zde uměl představit, je více zeleně. Zdali je to možné vzhledem k tomu, že tu jsou podzemní garáže, nevíme, budeme to teprve studovat. Ale k zastavění v jakémkoliv počtu podlaží máme rozhodně zásadně negativní vztah,“ uvedl k problematice Pavel Čižinský (Praha 1 Sobě), kandidát na starostu Prahy 1.

Jak to vidí IPR?

Podle Institutu plánování a rozvoje je nově pojmenované náměstí Miloše Formana stále vedené jako zastavitelný prostor. V tuto chvíli ale nic není rozhodnuté. „Víme, že k tomu přišly připomínky od úřadů i od občanů. V současnosti se věc řeší v rámci připomínkování Metropolitního plánu. Pokud je z tohoto prostoru náměstí, je to samozřejmě jakýsi postoj vůči zástavbě. Lze to chápat jako krok k nezastavění,“ připustil tiskový mluvčí IPR Marek Vácha.

Přes veškeré spekulace je však v současnosti tento prostor oficiálně beze změn, tedy stále jako zastavitelný. Bude to tak nejméně do té doby, než dojde k případnému zohlednění připomínek v rámci odborné diskuze.

Fotogalerie
12 fotografií