„Na nákladním vozidle ve Strakonické ulici se poškodila nádrž s kapalinou, která částečně unikla na komunikaci,” uvedl na twitteru mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. Dodal, že podle zjištění chemiků se jedná o výživový koncentrát pro dobytek. Hasiči nyní spolu s majitelem nákladu zajišťují likvidaci znečištění. Dopravu řídí a usměrňují policisté a strážníci.

Situace komplikuje dopravu také městským a příměstským autobusům. Konkrétně se jedná o linky 129, 172, 241, 244, 246, 247, 261, 314, 317, 318, 321, 334, 338, 360, 361, 390. „Vážnou dopravní komplikací je aktuálně uzavření ulice Strakonická ve směru z centra Prahy z důvodu úniku žíraviny. Autobusy jsou vedeny odklonem, očekáváme výrazná zpoždění,” uvádí oficiální twitterový účet ROPID. „Místo je nutné objíždět přes Pražský okruh, zpoždění spojů narůstá a bude se přenášet i na spoje v opačném směru.”

Komunikace měla podle prvotních odhadů být zprůjezdněna ještě v pátek v poledne. Nyní se však klube pro řidiče o něco nepříjemnější varianta. Podle magistrátu silnice může být uzavřena do neděle. „Odstranění kyseliny, která vytekla na silnici, bude trvat déle, jelikož po jejím odklizení bude muset Technická správa komunikací část silnice vyfrézovat,” sdělil mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Strakonická ulice je ve směru z centra Prahy u odbočky na Radotín uzavřena kvůli znečištěné vozovce.
Autor: HZS Praha

Co s nečistými pneumatikami?

Kapalina je podle vyjádření mluvčího Hasičského záchranného sboru Martina Kavky rozlita na silnici v délce zhruba 3 kilometrů. Několik aut jí stihlo projet ještě před uzavřením. „Látka silně zapáchá, kontaminované pneumatiky vozidel, která látkou projela, oplachujte velkým množstvím vody s mýdlovým (zásaditým) roztokem,” radí Kavka. Podle všeho nebyl dekontaminován vodní zdroj.

Fotogalerie
6 fotografií