Pořádně rušno bylo před Obvodním soudem pro Prahu 8 ve středu ráno. Před budovou se shromáždily desítky policistů - přišly totiž podpořit svého kolegu Šimona Vaice. Ten stanul před soudem, protože je obviněný z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. Pro mnohé z jeho kolegů je ale obvinění absurdní. 

Vaic 16. července honil motorkáře, který se ulicemi Prahy podle svědků řítil až 150kilometrovou rychlostí. Policistům ujížděl, protože měl zákaz řízení. V Těšnovském tunelu pak policista Vaic postavil zátaras z policejního auta v domnění, že hříšník sám zastaví. To se ale nestalo, muž do auta narazil a vážně se zranil.

Vaic Blesk.cz řekl, že si za svým zákrokem stojí. Zatím je stále ve službě. „Jsem za to velice rád,“ řekl policista a v závěrečné řeči prohlásil, že jednal v zájmu společnosti. On i ostatní policisté se obávali , že pokud by byl za zákrok odsouzen, bude to mít na další práci policistů vliv. Plná soudní místnost pak byla překvapená, že obhájce poškozeného motorkáře nepožadoval pro souzeného žádný trest a nechtěl ani finanční odškodnění. Podle něj si Vaic prožil už svoje kvůli medializaci celého případu. Liší se tak od státního zástupce Michala Muravského, který chce pro policistu 12 až 18 měsíců podmíněného trestu.

„Zákonnost vynucovacích prostředků je posuzovaná ve dvou rovinách. Za prvé jestli existuje k použití donucovacích prostředků nějaký zákonný podklad. To se v tomto případě podle mého názoru dělo. Druhá věc je podle mě ta samotná realizace, způsob použití toho donucovacího prostředku. Tam nebyl vytvořen zátaras, ale překážka, na kterou se nedalo reagovat,“ vysvětlil svůj postoj státní zástupce Muravský. Ve dvě hodiny odpoledne však zazněl verdikt soudu - nevinný.

Důsledky pro policii?

Shromáždění před budovou soudu na Vaicovu podporu svolala Unie bezpečnostních složek. Organizátor Aleš Lehký souhlasil s tím, že soudní rozhodnutí do budoucna ovlivní chování policistů při zákrocích. „My v tom vidíme obrovský důsledek do vnitřní policie, protože opravdu ti kluci si rozmyslí, jakým způsobem budou tyto zákroky provádět dál,“ řekl Lehký.

Kromě kolegů policistů, kteří si na důkaz podpory uvazovali kolem paže modrou stuhu, na shromáždění přijelo i několik motorkářů. „Většinou si policisté s motorkáři moc nerozumí, ale tenhleten motorkář mezi nás nepatří,“ odsoudil jízdu poškozeného jeden z nich, motorkář Martin Sláma (40).

Podpora v celé republice

„Za tohleto jednání by neměl být kriminalizován. Jsme tady za tiché podpory a nic tady veřejně nedeklarujeme. Nikde tady nevyřváváme a neděláme nic špatnýho. Není to forma demonstrace, je to forma tiché podpory, aby kolega věděl, že v tom není sám,“ řekl před soudní budovou Karel (43) z kriminálního útvaru Policie ČR. 

V policistův prospěch se vyjádřilo také policejní vedení. „Odbor vnitřní kontroly neshledal v jeho zákroku pochybení a s jeho závěry se ztotožňujeme i nadále. Případnou právní pomoc jsme v případě požadavku připraveni poskytnout,“ napsali policisté na Twitteru. Vaice podpořil i policejní prezident Tomáš Tuhý a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Inspekce v úterý odmítla, že by policistu účelově kriminalizovala. Podle znaleckého posudku, z kterého vychází, řidič nemohl policejní auto do poslední chvíle vidět, protože vjelo do směru jízdy motocyklu zpoza středové stěny tunelu a motorkář tak srážce nemohl zabránit. „Bylo tak porušeno omezení stanovené ustanovením § 53 odst. 5 zákona o Policii ČR, tedy aby osobě, proti níž je použito donucovacího prostředku, nezpůsobil újmu zřejmě nepřiměřenou povaze a nebezpečnosti jejího protiprávního jednání,“ uvedl mluvčí GIBS Martin Strouhal. 

Souhrou náhod nedošlo k většímu neštěstí

Soudce Miroslav Rákosník při verdiktu přihlédl především na to, že motocyklista svou jízdou ohrožoval nejen své zdraví, ale i zdraví ostatních účastníků silniční dopravy. „Zásah ze strany obžalovaného nebyl v uvedeném případě, vzhledem k nebezpečné a bezohledné jízdě poškozeného, nepřiměřený,” uvedl.

„Pan poškozený si vůbec neuvědomuje, jak nebezpečná jeho jízda v daném čase na daném místě byla,” uvedl dále soudce. „Pouze čirou náhodou nedošlo ke střetu s vozidly nebo s chodcem. Zákon počítá s tím, že vůči osobě, proti které bude donucovací prostředek použit, bude způsobená újma.” Žalující strana se proti rozsudku soudu může odvolat. Státní zástupce tuto možnost zváží. Samotný Vaic je však za vynesení takového rozsudku rád. „Spadl mi kámen ze srdce,” uvedl pro Blesk.cz.

Podle jeho obhájce Josefa Kopřivy si motorkář musel být vědom toho, že ve vysoké rychlosti může srážka nastat. Doplnil, že podle něj byl motocyklista potenciálním vrahem. Během agresivní jízdy, kterou popisovali před soudem další policisté, mohl podle obhájce kohokoliv zabít. To bral ostatně ve zřetel i soudce.

Příprava na všechno

Podle soudce by bylo vhodné, aby se ministerstvo vnitra či policie více věnovali problematice takových zásahů a školení policistů. „Zarazilo mě, když jsem se dotazoval na proškolování v takových situacích, jak byli svědci váhaví a jakým způsobem, až skoro marně, lovili z paměti situace, kdy to nacvičovali,” uvedl v odůvodnění rozsudku soudce. Dodal ale, že právě obžalovaný proškolen byl, o čem svědčí i listinné důkazy.

„Příprava a výcvik policistů by měl být aktuální a reagovat na to, co se skutečně děje. Sami říkají, že pachatelé čím dál tím častěji ujíždějí, musí je pronásledovat,” doplnil s tím, že k použití zastavovacích pásů pro auta existuje rozsáhlá metodika. Pásy ale nejde použít proti motocyklu.

Fotogalerie
12 fotografií