„Nepovolaným vstup zakázán,“ přečtete si teď na začátku schodiště při cestě z parku Folimanka k Nuselskému mostu. Za mřížemi s výstražnými upozorněními nyní probíhá kompletní rekonstrukce. „Rekonstrukce venkovního schodiště zahrnuje rekonstrukci odvodňovacích systémů, opravu, sanaci a reprofilaci stávajících povrchů v místě opěrných stěn, schodnic, povrchu podest a podstupnic schodišťových stupňů. Schody se bourat nebudou,“ prozradila pro Blesk.cz mluvčí Prahy 2 Martina Klapalová.

Do té doby se posledních několik let opravovalo schodiště vždy jen v akutních místech, kdy se sesunul kus schodu. „Člověk aby se bál, kam šlape. Tady není radno koukat do mobilu. Ještě byste si zlomili nohu,“ stěžoval si před pár měsíci Dominik, který se konečně s dalšími místními dočká bezpečných schodů, které se při silnějším dešti nesesunou.

Takto to tu vypadalo pár týdnů před generální opravou:

Video
Video se připravuje ...

Schodiště na Folimance čeká velká oprava. Eva Fornálová

Kudy vzhůru?

Cesta k Nuselskému mostu se místním značně prodlouží. Zatímco po schodech by se člověk dostal vzhůru asi za tři minuty, nyní jej čeká dvojnásobná i trojnásobná délka trasy. Pokud se vydáte od schodiště vlevo, abyste se dostali vzhůru skrze cestu uvnitř parku, k mostu se dostanete za devět minut.

Tady ale buďte obezřetní. Polovina šířky chodníku je také rozkopaná. A i když je zde výstraha pro cyklisty, aby sesedli z kola, řada z nich tak neučiní. Oproti tomu cesta vnějškem parku, zprava okolo silnice, trvá pouhou polovinu času. Během necelých pěti minut jste nahoře. Proto doporučujeme volit trasu přes ulici Bělehradskou, odkud strmější dlážděnou cestou vystoupáte k cíli.

Nejde jenom o schodiště!

A na kolik celá oprava schodů vyjde? Dle vysoutěžené částky ve výběrovém řízení by měly opravy vyjít na 12,2 milionu korun, včetně DPH. Částka se ale netýká pouhé opravy schodiště. „Celá stavba se týká rekonstrukce schodiště a zároveň i kamenné zdi podél severní cesty včetně opravy odpočívadel a chodníku spojujícího ulici Pod Karlovem a Bělehradská,“ sdělila Klapalová na závěr.

Podívejte se, jak to tady nyní vypadá:

Fotogalerie
18 fotografií