Když redakce Blesk.cz nemocnici navštívila, pacient v hyperbarické komoře právě sledoval kultovní českou klasiku „Na samotě u lesa“. Pracovníci Nemocnice Na Homolce se snaží lidem uvnitř tohoto zařízení pobyt co nejvíce zpříjemnit; tráví v něm dlouhé desítky minut, některým z nich přitom stísněný pocit nemusí být vůbec příjemný.

„Hyperbarická komora je zařízení na léčbu otravy kysličníkem uhelnatým nebo jeho zplodinami,“ vysvětlil primář Anesteziologického a resuscitačního oddělení (ARO) zmiňované nemocnice Zbyněk Fuksa. Od této chvíle se zdravotnické zařízení může pyšnit ještě lepším vybavením pro tyto případy.

„Komora i v základním vybavení funguje velmi dobře. Ale je to, jako byste si koupili auto střední třídy a pak ho doplnili super-dobrými doplňky,“ popsal lékař. Nové vybavení teď přesně měří úrovně jedovatosti červeného krevního barviva v těle pacienta a přesně ukazuje, jak léčba probíhá. Včas tedy dokáže upozornit na případné komplikace.

„Nejtěžší případy jsou otrávení kysličníkem uhelnatým jakýmkoliv způsobem. Velmi dobře funguje na pacienty, kteří jsou přidušení. Například karma v bytě spotřebuje kyslík a lidé jsou najednou bez okysličení mozkových buněk. Tito lidé se k nám dostanou v bezvědomí a po léčbě v komoře se velmi rychle proberou,“ uvedl zásadní důležitost komory ve vybavení zdejší nemocnice Zbyněk Fuksa. Zároveň je to jediné zařízení svého druhu v Praze.

Během procedury v hyperbarické komoře kolem pacienta vznikne přetlak 1,5 atmosféry, díky kterému se v jeho těle rozpustí další kyslík. „Tato luxusní nabídka kyslíku tkáním výrazně urychlí odbourání jedovatého hemoglobinu a vrátí se zpátky do normální situace,“ řekl Zbyněk Fuksa. Nejprve proces začíná dvacetiminutovým „nafukováním“ neboli kompresí, následuje 40 až 60 minut dlouhý pobyt ve stálém stavu. Poté se přetlak po dobu 15 minut vypouští.

Hyperbarická komora v pražské Nemocnici Na Homolce je v metropoli jediná svého druhu.
Autor: Daniel Vitouš

Jaké to je?

Zbyněk Fuksa pobyt v hyperbarické komoře připodobňuje k potápění v hloubkách. „Mluvil jsem s lidmi, kteří se potápějí – pro ně to bylo naprosto jednoduché, jsou zvyklí „přefukovat“. Jak se zvyšuje vnější tlak, někteří naši pacienti nejsou schopni ho vyrovnat s vnitřním tlakem. To znamená, že neumějí „přefouknout“, polknout. Těmto lidem musíme pomoci. Někteří říkají, že na závěr přichází velmi příjemný pocit. Když lezou ven, jsou lehce ohřátí, upocení, pak přichází ochlazení. Lidé jsou lehce euforičtí – a pak usnou,“ dodal s úsměvem odborník.

Zásadní vylepšení výbavy hyperbarické komory v Nemocnici Na Homolce se podařilo získat díky příspěvku 850 tisíc ze strany magistrátu. „Praha nevlastní žádnou nemocnici, nebylo zvykem, aby Praha přispívala dotačními penězi do pražských nemocnic,“ uvedl pražský radní Radek Lacko (ANO), který za ziskem nového zařízení stojí. Tato podpora dle jeho slov v metropoli probíhá už čtvrtým rokem.

Fotogalerie
10 fotografií