V první etapě, která stála zhruba 17 milionů korun, byly v letech 2015 a 2016 na pozemku mezi Černým Mostem, Hostavicemi a Horními a Dolními Počernicemi vysázeny duby, javory, jabloně či hrušně.

Druhá etapa budování parku stála 19 milionů korun. Za uplynulý rok byla vybudována síť cest o celkové délce 2,5 kilometru a dvě hřiště s altány a toaletami. Na dětském hřišti jsou prolézačky, skluzavky, kolotoče a trampolína. Druhé hřiště je určeno zejména pro seniory, kteří mohou zlepšovat fyzickou kondici na 15 cvičebních prvcích. U tohoto hřiště jsou také kuželky, venkovní šachovnice a dráha na pétanque.

V dalších letech se park rozroste o plochu, která je mezi rybníkem Martiňák a novou zástavbou v Dolních Počernicích. Ta bude mít přírodnější charakter, magistrát zde plánuje vysázet sady a menší políčka pro přiblížení zemědělské činnosti. Tato etapa by měla začít v příštím roce, náklady zatím nejsou vyčíslené.

Park U Čeňku vznikl na původně zemědělských pozemcích. Spadá do katastru Dolních Počernic. V jeho blízkosti je rybník Martiňák, kterému se říká také Čeněk, a rybník V Pískovně. Oba napájí Svépravický potok. Projekt nového přírodního parku pro obyvatele Černého Mostu je starý více než deset let. Nejprve byl plán vybudovat park za 400 milionů korun, postupně byl rozsah redukován. Magistrát začal park budovat v roce 2015.

Fotogalerie
4 fotografie