Václavské náměstí je v současné době plné nejrůznějších obchůdků, které nabízejí vše možné – od oblečení přes masáže až po jídlo. Nyní si na něj budete moci zajet i třeba kvůli výběru nábytku pro svůj domov. Ovšem pouze pro inspiraci.

Jak IKEA Point funguje?

IKEA Point je nový koncept, který IKEA momentálně vyvíjí,“ uvedl Peter Tichý, lídr projektu. „Na Václavském náměstí budou mít lidé prostor o velikosti zhruba 800 m². Obchodní dům je přibližně 35x větší. Zároveň představuje jednu oblast sortimentu, která je pro nás prioritní. Většinou se jedná o nábytek a vybavení obývacích pokojů nebo kuchyně,“ dodal. IKEA Point na Václavském náměstí je přitom teprve osmým na celém světě. Praha se díky němu připojila po bok například Římu, Madridu nebo Stockholmu.

Podívejte se na slavnostní zahájení provozu:

Video
Video se připravuje ...

Ikea v Praze otevřela novou pobočku. Bude sloužit především pro relax a inspiraci. Ikea

V praxi jeho hlavní výhodou je to, že sem budou moc zákazníci chodit libovolně pro to, aby si mohli na vlastní smysly vyzkoušet nejrůznější kusy nábytku, které by si rádi domů pořídili. V současné době totiž v okolí Prahy fungují pobočky až na její periferii – ve Zličíně a na Černém Mostě - které nejsou ideálně dostupné pro každého. Na druhou stranu si odtud zákazníci rovnou mohou odvézt zboží. Z IKEA Pointu na Václavském náměstí nikoliv.

Disponujeme studiem, kde si zákazník může na místě naplánovat prakticky celý sortiment vybavení celého svého domu nebo bytu,“ vysvětlil Tichý. „Zákazníci sem mohou přijít, vyzkoušet si nábytek či dekorace, co z toho je zaujme. Následně si to mohou objednat domů, přičemž jim zboží přijde během dvou až tří dnů,“ uvedl s tím, že přímo odvézt si s sebou budou moci pouze malé dekorace. Navíc sem lidé mají příležitost zavítat do místní kavárny na čaj, kávu, limonádu nebo zákusek.

Ideální domácnost? Díky virtuální realitě ano

Jednou z unikátních zvláštností, které tzv. pop-up store hned první den provozu nabídl, byly virtuální brýle, které zájemcům zobrazily ideální podobu obývacího pokoje. Podle Tichého je možné, že tento koncept bude nově zbudovanou pobočku doprovázet i nadále. Záleží ovšem na tom, zda se osvědčí u zákazníků.

Video
Video se připravuje ...

Na Václavském náměstí vznikl nový obchod zaměřený na nábytek, tzv. Ikea Point. Lidé si v něm budou moci vybrat nábytek, které jim firma nechá dovézt domů. David Zima

„Uvidíme, jak na virtuální brýle zákazníci budou reagovat, rádi bychom do IKEA Pointu přinesli více digitálních technologií, přičemž toto je jedna z nich,“ vysvětlil Tichý. Ve standardních pobočkách IKEA však tyto brýle k nalezení nebudou.

Zřízení IKEA Pointu v centru Prahy vyšlo švédskou společnost na 17 milionů korun. Návštěvníkům bude otevřen denně od rána do večera, respektive od 9 do 21 hodin. Věnovat se jim na místě bude zhruba 30 zaměstnanců.

Reakce prvních zákazníků

Mezi několika desítkami prvních zákazníků se v IKEA Pointu stavila i věrná zákaznice Helena Krebsová (44) z Prahy. „Výhoda je, že když člověk potřebuje něco rychle, nemusí jezdit daleko a strkat se v davech. Je fajn, že si to tu může objednat a rovnou zaplatit. Velmi příjemná je kavárna,“ popsala svůj první dojem.

Paní Olga (29) původem z Moskvy zavítala do nově otevřené pobočky spíše náhodou. Rozhodně ji ale zaujala. „Jsem spolupracovník IKEA Rossija, chtěla jsem se podívat, jak to dělají kolegové v Česku,“ prozradila. Malý formát je podle ní fajn. „To, že si tu lidé blíže domu mohou zboží objednat a oni jim ho dovezou, je pohodlné. V Moskvě je to trochu jiné,“ dodala.

Fotogalerie
24 fotografií