Abdul Rahman konvertoval k islámu před třemi lety. V Praze navštěvoval mešitu, k jeho zatčení došlo loni v listopadu. Při domovní prohlídce u muže našli znepokojivé věci: chemikálie a návody, jak sestrojit bombu. Našly se také dokumenty, které vysvětlují, jak výbušninu připevnit na tělo nebo na auto. Na událost upozornila Mladá fronta DNES.

Na dosud stále aktivním profilu slovenského státního příslušníka na Facebooku je možné veřejně nalézt fotografie, kde Abdul pózuje na nejrůznějších místech, a to nejen v metropoli. Na některých snímcích má na sobě navíc vojenské oblečení. Stojí před obchodním domem IKEA, v obchodním centru, kdesi v čekárně u číselného vyvolávacího systému nebo na vlakovém nádraží v Pardubicích.

Mezi jeho příspěvky se nachází i grafika, podle které lze smýšlení Dominika K. jednoznačně určit. Ve statusu z března roku 2016 je mapa České republiky, přes kterou je vyobrazená česká vlajka s arabskou hvězdou a půlměsícem. Vše podtrhává text „Tahle země bude naše. A nebude moci být pro všechny.“

Grafika na Facebooku Abdula Rahmana
Autor: Facebook

Jeho vzor viní z terorismu

Abdul Rahman jako svého šejcha neboli vzor ve víře označil někdejšího imáma pražské mešity Samera Shehadeha. Ten byl v minulosti obviněn z terorismu, podle serveru Neovlivni.cz se o něj měly zajímat i tajné služby. Tento muž české národnosti se narodil v Praze palestinským rodičům.

Podle zjištění MF DNES měli Shehadehův bratr a švagrová odletět na podzim roku 2016 do Sýrie, kde se zapojili do vojenských střetů. Shehadeh promlouval k veřejnosti na YouTube, kde prostřednictvím videa varoval před tím, že určitá skupina lidí muslimy v Česku pořád provokuje, což může vyvolat nepřiměřenou reakci. Extrémisté podle jeho tehdejšího sdělení u nás nejsou, ale provokatéři je uměle vytvářejí. Po obvinění Shehadeh utekl a údajně se ukrýval v Mauritánii.

Fotogalerie
11 fotografií