Šestka už se dlouhodobě potýká s jedním a tím samým problémem. Denně do ní proudí tisíce aut, ale parkovacích míst je zoufale málo. Nedávno se otevřely garáže na Prašném mostě u tunelu Blanka, teď chtějí zástupci radnice přilepšit i mimopražským.

Během pracovního týdne totiž dojíždí do Prahy 6 lidé z Horoměřic a okolí. Radnice se proto rozhodla, že pro ně vystaví parkovací dům mezi Horoměřickou a Tobruckou ulicí. Nechala si vypracovat studii, která počítá s tím, že čtyři až pět pater se zapustí do země. Do domu by se vjíždělo z Horoměřické ulice a chodníkem by vedla cesta k metru Bořislavka.

P+R někde jinde

Pro místní by se zase rozšířila plocha, na níž by mohli trávit volný čas. „Bylo by tu hřiště, víc parkovacích míst a budova, kterou lze využít třeba k zasedání SVJ,“ jmenoval výhody místostarosta Prahy 6 Martin Polách (ANO).

Takto by měla vypadat střecha parkoviště, která bude zarovnaná s ulicí Tobruckou.
Autor: MČ Prahy 6

Naslouchající občany ale příliš neuklidnil. Zpočátku se ho snažili přesvědčit, ať parkovací dům umístí jinam, ale neuspěli. Nejvíc jim vadilo, že se do okolí bude šířit hluk a vzduch vyháněný ven z parkovacího domu. Také se obávají, že přes relativně klidnou oblast budou proudit davy dojíždějících.

Konečný verdikt

Celý projekt by vyšel zhruba na 600 milionů korun a rozpínal by se přibližně v délce 3 kilometrů. Vybrané pozemky patří městské části a hlavním investorem výstavby by byl magistrát. K tomu, aby se začalo kopat, je však potřeba změna územního plánu a schválení magistrátu.

Podle odhadů by pak samotné stavební práce zabraly rok. O budoucnosti záměru rozhodne ve čtvrtek 20. září zastupitelstvo Prahy 6. Poté by studie měla putovat na magistrát, který bude mít finální verdikt.

Fotogalerie
8 fotografií