Do zaplněného Kongresového centra, kde právě probíhalo muzikálové představení, vtrhli teroristé! Tak začalo v úterý 11. září krátce před devátou hodinou ráno velké protiteroristické cvičení. Za skly třípatrového komplexu bylo vidět celou fingovanou hrůznou scénu – do centra se vřítilo 40 „ozbrojenců“, kteří zajali stovky „rukojmích“ a začali rozdávat rozkazy. V prvních dvou patrech museli lidé stát s rukama opřenýma o okna a se svěšenou hlavou, ve vyšších patrech lidé leželi na zemi s hlavami k oknům. Další „teroristé“ stáli podle scénáře na střeše. Falešní ozbrojenci požadovali, aby byli z vězení propuštěni jejich společníci, jinak nehodlají vyjednávat.

Krátce nato se po okolních budovách začali rozmisťovat snipeři. Ke Kongresovému centru pak přilétly tři vrtulníky s Útvarem rychlého nasazení (URNA), další policisté zaujali strategické pozice na zemi. Během pár minut se podařilo teroristy zneškodnit. Ze dveří se hrnou davy rukojmí a pod budovu příjíždí hasiči a sanitky.

Tichá záchrana

První zachránění, kteří z Kongresového centra unikli, chválili herecký výkon „teroristů“ a rychlý zásah policistů. Komparzista Lucie dokonce zažila opravdový teroristický útok, a proto měla dobré srovnání: „Bydlela jsem asi 75 metrů od redakce Charlie Hebdo v Paříži. Když teroristé zaútočili, byli jsme zrovna na střeše a slyšeli výstřely. Dva strážníci, kteří přijeli jako první, nám řekli, ať se schováme a nehýbeme se,“ vzpomíná Lucie. Dnešní nácvik byl prý více koordinovaný a překvapilo ji, jak byla zásahová jednotka tichá.

Protiteroristické cvičení Démon 2018 v Kongresovém centru.
Autor: Jiří Marek

Pochvalu si policisté vysloužili i od předsedy vlády Andreje Babiše (ANO) a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD): „První zprávy říkají, že hlavní sál v Kongresovém centru byl vyklizen za 4 minuty. Což je fantastické číslo,“ vyjádřil se Hamáček. 

Tisíce účastníků

Celá akce měla trvat přibližně do poledne a účastnilo se jí 400 policistů a až 2000 komparzistů. Podle mluvčí pražských záchranářů Jany Poštové bylo na místě i přes 40 zdravotníků pražské záchranky, včetně techniky pro mimořádné události. „Zdravotníci měli za úkol barevně označit osoby dle vážnosti zranění a následně je ošetřit nebo převést,“ řekla Poštová.

Video
Video se připravuje ...

Protiteroristické cvičení Démon 2018 Jiří Marek

„Je to největší protiteroristické cvičení v takovém rozsahu,“ sdělila mluvčí policejního prezidia Ivana Nguyenová. Dobrovolníci se sháněli už od ledna letošního roku, jednou z podmínek byla podle komory záchranářů psychická odolnost. S sebou si komparzisté měli vzít ochranné brýle, špunty do uší nebo ochranná sluchátka. 

 

Organizace celé akce byla logisticky náročná – okolí Kongresového centra bylo až do cca 13:00 uzavřeno, včetně všech příjezdových cest směrem z okružní křižovatky na Pankráckém náměstí. Auta tady měly povolený pouze výjezd do ulice Na Pankráci.

Fotogalerie
29 fotografií