Po řadě demonstrací během loňského podzimu a letošního jara se nyní zdá, že taxikáři s protesty proti alternativním dopravcům Uber a Taxify na území hlavního města ustali. Blesk.cz však získal aktuální informace od důvěryhodného zdroje, které svědčí o opaku: v Praze se podle všeho schyluje k dosud největší podobné akci.

Podle zmiňovaného zdroje jsou taxikáři „poučeni z předchozích neúspěchů“, další demonstrace proto rozhodně nebude v rukavičkách. Zatímco během dřívějších projevů nesouhlasu řidiči taxislužeb většinou kroužili v pomalu jedoucích kolonách po předem stanovených trasách, tentokrát by mělo jít o tvrdou blokádu ulic. Taxikáři se údajně chtějí inspirovat podobnými protesty, které loni proběhly ve Španělsku. Tam skutečně šoféři dopravu zcela zablokovali.

Proč?

Taxikáři připomínají, že si za žádnou cenu nechtějí brát Pražany jako rukojmí v celé této kauze, nicméně pokud nedojde k vyslyšení jejich argumentů v rámci změn v zákoně, který způsob provozování taxislužeb reguluje, jsou připraveni jednat.

Dle stanoviska Sdružení českých taxikářů (SČT) v minulosti podepsané memorandum mezi vládou a společností Uber neřeší celou situaci dostatečnou měrou. Taxislužba se tímto krokem nestane více transparentní ani kontrolovatelnou. Zároveň opatření nepovede k tomu, že všichni šoféři, kteří nabízejí lidem svezení za peníze, budou profesionály se všemi náležitými právy a povinnostmi. SČT trvá dle svého prohlášení na tom, že všechny vozy taxislužeb musejí být vybaveny transparentem taxi a taxametrem. Současný stav věci podle nich stále připomíná dvojí metr, při kterém podmínky nejsou pro všechny stejné.

Nespokojenost i za Prahou

„Situace ještě stále není vyřešená, půjde opravdu o největší protest,“ popsal Blesku zdroj, podle kterého o rozsahu chystané akce svědčí také nálada, která v současnosti panuje i za hranicemi hlavního města.

Alternativní dopravci v posledních měsících rozšířili pole své působnosti na dalších místech v republice, podle informačního zdroje tím počet odpůrců značně narostl. Mimopražští se sami ozývají s tím, že se do protestů chtějí zapojit. Prý se bojí o práci a jsou naštvaní. V současnosti se hovoří o tom, že protest by mohl proběhnout zhruba v polovině října tohoto roku, zatím však není termín definitivně stanovený.

Připomeňte si, jak to vypadalo v ulicích Prahy během série protestů taxikářů během prvních měsíců letošního roku:

Fotogalerie
32 fotografií