Zámecký komplex Cibulka je pro Prahu 5 dlouhodobě palčivým tématem. Pozemky totiž nejsou městské části, ale patří soukromému vlastníkovi. Veškeré zásahy do krajiny nebo opravy památek jsou proto velmi složitě vyjednávány.

V roce 2014 se podařilo zrekonstruovat rozhlednu Cibulka a o tři roky později hájovnu. Čínský pavilon, taktéž zvaný jako Čínský mlýn, by měl podle radního Martina Slabého (ANO) přijít na řadu již letos. Veřejnou soutěž vyhrála firma Alma Energo s.r.o., která nabídla nejnižší cenu 6,4 milionů korun. Stavební práce by měly trvat dva měsíce.

Poloviční vítězství

„Jsme strašně rádi, že část soukromého pozemku se bude opravovat. Také kladně hodnotíme, že i ostatní stavby se vylouply do krásy. Rozhledna, poustevna, studánka. Myšlenka petice ale stále platí. Chceme, aby se opravily a udržovaly i ostatní objekty,“ říká Pavel Peterka, předseda Spolku Cibulka a jeden z iniciátorů petice.

Největším skvostem v parku je empírový zámeček Cibulka. Dlouhodobě ale setrvává v havarijním stavu. Kdysi chlouba šlechtice Leopolda Thuna-Hohensteina dál chátrá a není jasné, zdali se ho podaří zrekonstruovat. Petici za záchranu celého komplexu v Cibulce podepsalo v roce 2014 pět set lidí, mezi nimi byl kupříkladu herec Ivan Trojan, režisér Jan Nebeský nebo architekt Vlado Milunič.

Fotogalerie
10 fotografií