Kultovní místo pro skejťáky čeká již dlouho na svoji opravu. V květnu 1955 tady slavnostně představili pomník sovětského vůdce Josifa Stalina, aby ho o 7 let později tajně zbourali. Na místě nyní stojí pohyblivá socha jménem Metronom. Uvažovalo se už nad mnoha variantami, co s místem dál, teď je ale konečně jasno.

V prostoru má vzniknout kulturně-vzdělávací centrum včetně galerie. Při hledání místa pro galerii moderního umění mělo město podle Krnáčové vytipovalo několik lokalit. Nakonec se ale rozhodlo pro bývalý pomník, který by podle primátorky muselo město stejně buď zbourat, nebo opravit. „Že je památník nutné zrekonstruovat, o tom není pochyb. Navíc bychom ale v tomto prostoru chtěli vytvořit centrum současného umění,“ řekla.

Studii, která bude sloužit jako podklad konkrétního projektu, vytvoří Národní galerie. Materiál určí, co v podzemí bude nebo kdo bude nositel programu. Opírat se podle Fajta bude o dřívější stavebně-technickou studii. Na základě studie vytvořené NG začne příprava samotného projektu. Na studii začne NG pracovat hned po podpisu memoranda s hlavním městem.

Podoba galerie zatím není určená. „Teprve se ale budeme zabývat obsahem. Lokalita má tak obrovskou symbolickou hodnotu, že je třeba ji připomenout. To, k čemu to podzemí sloužilo, nebude zapomenuto,“ řekl Fajt. Při přípravě studie bude NG spolupracovat s Prahou 7, Institutem plánování a rozvoje i památkáři.

Video
Video se připravuje ...

Jiří Fajt a Andrea Krnáčová mluví o chystaném projektu. Jiří Marek

Stavba, která má hlavní město oživit a přilákat turisty, by měla být rozdělena na čtyři části: hlavní výstavní sál, dále prostor pro prezentaci historie místa, pak sál, který se bude věnovat historii totalitního režimu, a nakonec prostranství, jež by využívali současní streetartoví umělci.

Žraloci a chobotnice

S návrhem však nesouhlasí vedení Prahy 7: „Je to nepřijatelný postup a je smutné, že je v tom zapojena i NG. Po volbách bude tedy co napravovat, protože jakákoliv oprava tohoto místa musí být maximálně citlivá, dobře projednaná a pouze na základě mezinárodní architektonické soutěže,“ řekl Mirovský.

Od devadesátých let bují nápady, co s prázdným místem udělat. Nejbizarnější byl plán z roku 1998 na výstavbu mořského akvária se žraloky. V roce 2007 se od něj nakonec upustilo. V roce 2006 byla vypsaná soutěž na národní knihovnu, kterou vyhrál „blob“ Jana Kaplického. Původně měla stát na Letenské pláni, ale v roce 2010 se uvažovalo, že by nahradila pozůstatky po pomníku Stalina. Nakonec se kontroverzní knihovna také nedočkala. A tak kyvadlo dále odměřuje čas.