Okolí rozhledny a bludiště na nejvyšším pražském vrchu září od včera novotou. Od března prošlo nejrozsáhlejší rekonstrukcí od otevření rozhledny za téměř 20 milionů korun. K procházkám lákají nové promenády, prostranství z žulových odseků i travnaté plochy o celkové výměře téměř pěti tisíc metrů čtverečních. „V alejích okrasných stromů také přibyly desítky nových lip a jírovců dosazených do historických stromořadí,“ prozradila Blesku radní Jana Plamínková (KDU-ČSL).

Trávníky zdobí okrasné keře, parter pod rozhlednou určený pro budoucí kulturní akce doplňuje pobytové schodiště s pítkem. Přibylo i veřejné osvětlení a lavičky. „Ty společně s koši reprezentují nový městský mobiliář. Věřím, že i jeho drobná změna bude mít příznivý vliv na celkový dojem,“ řekla Blesku primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Na řadě je Květnice

Ještě letos na podzim začnou stavební úpravy zahrady Květnice za zhruba tři miliony korun. „Poté jsou plánovány opravy její trvalkové části a dosadby trvalek,“ řekl Blesku vedoucí magistrátního oddělení péče o zeleň Dan Frantík. Květnice mezi zbytky barokního opevnění a Hladovou zdí vznikla v letech1935 až 1937 podle návrhu architekta Zdeňka Profouse. Kvůli letošnímu suchu nebylo možné zdejší rostliny vůbec zalévat, veškerá péče byla věnována petřínským růžím.

Malá květinová zahrada Květnice se nachází pod Růžovým sadem u Štefánikovy hvězdárny.
Autor: Daniel Černovský, Robert Klejch

Obětiny vystřídali milenci

Petřín, 327 metrů vysoký pražský vrch, v historii vystřídal několik jmen. Kromě nynějšího také Hora, Kopec či Vrch sv. Vavřince. K návštěvám láká rozhlednou, zrcadlovým bludištěm, Štefánikovou hvězdárnou nebo zahradami. V devátém století z místních lomů pocházel kámen využívaný na stavby pražských domů. Podle pověstí se tu nacházela i obětiště slovansko-keltských slunečních božstev. Dnes je Petřín i častým cílem zamilovaných párů, kteří nevynechají návštěvu nejznámějšího pomníku básníka Karla Hynka Máchy (†25), vytvořeného roku 1911 Josefem Václavem Myslbekem (†73).

 

Fotogalerie
24 fotografií