Novostavba s moderním vybavením, nové dětské prvky pro děti a 40 míst pro ty nejmladší z nás. Takto lze v kostce shrnout nejnovější pražské jesličky, která nechala městská část Praha 2 zbudovat v tichém koutu jinak rušného centra čtvrti.

Kapacity jeslí jsou kalamitní

„Rozhodli jsme se postavit nové jesle v Praze 2 z toho důvodu, že kapacita jeslí v Londýnské ulici byla nedostatečná,“ vysvětlila iniciátorka nových jeslí, místostarostka Prahy 2 Alexandra Udženija (ODS). „I přes počáteční problémy, jako byly například stížnosti místních kvůli zrušení dětského hřiště nebo připomínkám památkářů, jsme jesle zdárně dokončili.“

Zároveň vyjádřila politování nad tím, jak málo jeslí na území hlavního města se nachází. Většina jich je totiž soukromých a mají různé specifické požadavky. „Kapacity těch městských nepostačují potřebám obyvatel,“ vysvětlila. Hlavní město podle mluvčího magistrátu Víta Hofmana není zřizovatelem žádných jeslí. Výjimečně je tomu tak v případech městských částí. Například v Praze 2 jsou pouze dvě jesle, které zřizuje městská část.
Video
Video se připravuje ...

Na Novém Městě vznikly nové jesličky. Slibují plnou vybavenost a hlavně pohodlí a klid pro děti. David Zima

Novostavba, kterou bude využívat 40 dětí ve věku od 1 do 3 let, financovala Praha 2 za pomoci dotací z Evropské unie a hlavního města. Celková investice, jak při slavnostním otevření prozradil, činila 30 milionů, přičemž největší měrou přispěla dotacemi Evropská unie. Praha 2 přispěla částkou 6 miliony korun.

Původní dětské hřiště se přesunulo

Nejmladší děti, které se do jeslí dostanou, se rozhodně mají na co těšit. Vyjma spousty nejrůznějších hraček a volnočasových aktivit, které pro ně chystají pedagogové, budou mít k dispozici i vlastní park s prolézačkami i vodními prvky. Aby na „buben“ nepřišli ti, kteří dřívější »zabrané« dětské hřiště využívali, odhodlala se druhá městská část ještě k jedné výstavbě.

„Abychom uspokojili hlasy těch, kterým vadilo zabrání tohoto místa pro účely jeslí, zřídili jsme zcela nové a modernější dětské hřiště blíže u kostela sv. Štěpána,“ vysvětlila místostarostka. Jeho zřízení mělo vyjít na 5 milionů korun. Celková investice v daném místě tak vyšplhala na 35 milionů korun.

Oáza klidu

V rušném centru hlavního města, kde je největší poptávka především po komerčních prostorách, vzniklo místečko, které budou využívat ti nejmenší. „Já bych jej nazval oázou klidu a pohody,“ popsal prostory jeslí Korseska. Ještě před skončením letních prázdnin přihlásili rodiče do jeslí 35 dětí z celkově možných 40.

K jesličkám přináleží i dětský park s různými prolézačkami i vodními prvky.
Autor: David Zima

„Věřím, že do začátku září kapacitu naplníme zcela,“ sdělila pro Blesk.cz Udženija. „Celé jesle jsou udělané podle standardu, jak mají moderní jesle fungovat. Když se na to člověk podívá, tak mu skoro musí být až líto, že už není v dětském věku.“

Jak nové jesle fungují?

Jesle Na Rybníčku, do kterých je vstup buďto ze Štěpánské ulice podél kostela sv. Štěpána ke zvonici, či z ulice Na Rybníčku, bude provozovat Centrum sociálních služeb Praha 2. Zájemcům budou k dispozici každý pracovní den od 6 do 17 hodin, přičemž primárně budou určeny pro děti z druhé městské části.

Děti v nich umístěné budou rozděleny do dvou skupin, ve věku od prvního do druhého roku a od druhého do třetího roku. „K dispozici bude dětem po celou dobu pedagog, vychovatel i zdravotní sestra,“ vysvětlila místostarostka. Při pravidelné docházce platí buď rezident Prahy 2 paušální poplatek 2500,- Kč, případně obyvatel jiných pražských částí 6 500,- Kč. Případní zájemci se musí na vedoucí jeslí obrátit předem.
Fotogalerie
31 fotografií