Obrovské štěstí v neštěstí měl muž, kterému se v sobotu dopoledne udělalo špatně přímo na ulici. Kolem totiž právě projížděli policisté ze SPJ, kteří u něj zastavili a ihned zjišťovali, zda je v pořádku. „Z komunikace s ním se dozvěděli, že se necítí úplně v pořádku a je epileptik,“ uvedl policejní mluvčí Jan Rybanský.

Muž ale znenadání přestal mluvit a upadl do epileptického záchvatu, kvůli němuž přestal dýchat. „Policisté vyčkali, až záchvat odezní, a ihned zahájili nepřímou masáž srdce do doby, než muže rozdýchali. K tomu využili i ruční resuscitátor, tzv. Ambuvak,“ popsal boj o život Rybanský.

V tu chvíli ale ještě zdaleka nebylo vyhráno. Muž totiž po chvíli začal znovu kolabovat a dostal další epileptický záchvat se zástavou dechu. Policisté ho znovu úspěšně resuscitovali, pak ale přišel další záchvat. „Kolegové ze speciální jednotky využili pomoci automatického elektronického defibrilátoru AED, s jehož pomocí muže resuscitovali až do příjezdu rychlé záchranné služby,“ dodal Rybanský. Po celou dobu byli policisté v kontaktu s operátorem rychlé záchranné služby, který po telefonu policistům pomáhal. Záchranáři pak muže převezli do nemocnice. 

Video
Video se připravuje ...

Policisté resuscitovali muže, který prodělal epileptický záchvat. Policie České republiky

Fotogalerie
6 fotografií