„Kde je lev, tam štěkají všichni psi,“ napsal jízlivě Ladislav Klíma. A sám se cítil jako lev, jako Bůh, který žije mezi hlupáky a krásnými ženami. Ve středu 22. srpna to bylo 140 let, co se narodil v Domažlicích. Zpočátku vzorný žák se ve svých patnácti letech, po smrti nejbližších, zcela proměnil.

„Během osmi měsíců zemřela má matka, babička, teta a zbylá sestra; já systematicky jsem hanobil kříže v okolí města, dělal skandály v kostele, rozhazoval v nedostatku pum anarchistické letáky atd,“ píše Ladislav Klíma ve svém vlastním životopise. Z gymnázia v Domažlicích ho dokonce vyloučili, protože nazval vládnoucí Habsburskou dynastii jako prasečí.

Filozof v Praze

Od roku 1906 směřují jeho kroky na Vinohrady v Praze. Za sebou má vydanou prvotinu „Svět jako nic“, která se však nedočkala žádné odezvy. To spisovatele sžíralo po celý život. Přesto si jeho neznámé dílo našlo vlivné obdivovatele. Básník Otokar Březina dokonce poznamenal, že mladý Klíma napsal „nejodvážnější výtvor myšlenkový“.

Busta Ladislava Klímy na budově bývalého hotelu Krása.
Autor: Jiří Marek

V této knize pokračuje ve šlépějích slavného Friedricha Nietzscheho. Přirovnává sám sebe k bohu. Svět je podle něj ztracen a člověk ho proto může přetvářet, jak chce. Podobně jako bůh. Egomaniakální myslitel chrlí kontroverzní texty, dopisy, črty, které za jeho života nevyjdou. Zveřejnění se dočkají po jeho smrti díky někomu jinému.

Tragický konec

Od 10. července 1915 začíná Klímova poslední životní etapa v hotelu Krása v Praze 9. Ten stál na křižovatce dnešních ulic Sokolovská a Zbuzkova. Klímův pokoj byl velmi skromně vybavený a rozhodně nevábil k návštěvě. Přesto za ním docházelo velké množství obdivovatelek a zároveň milenek. Dámy se mu dobře odměnily. Zasloužily se o vydání jeho děl a korespondence.

Český prokletý básník totiž končí svůj život tragicky a v chudobě. Ve svých vzpomínkách se chlubil, že jeho tělo vše přečká: „Chlastal jsem vodu, kterou byli umýváni neštovičníci, snědl vuřty, z kterých zbyli téměř jenom červi, pil vody, po kterých by normální člověk aspoň těžce onemocněl,- odstonal jsem to jenom dvoudenním diaré.- Lékaři by pošli hladem, kdyby všichni pacienti byli jako já,“ psal o sobě spisovatel v životopise. Nakonec ho ale dostihla tubera a 19. dubna 1949 umírá. Jeho ostatky byly uložené v Malvazinkách. U bývalého hotelu Krása ho doteď připomíná busta.

Pokud se chcete o Ladislavu Klímovi dozvědět více, navštivte Galerii 9.

Kdy: do 6. 9., ve všedních dnech od 10:00 do 19:00

Kde: Sokolovská 324/14, Praha 9

Za kolik: zdarma

Fotogalerie
13 fotografií