„Pražští hasiči zasahují v budově Národního muzea. V suterénu budovy uniká voda (je do výšky asi 20cm), na místo jede vodárenská pohotovost. Jedná se o Novou budovu Národního muzea. Hasiči hledají hlavní uzávěr vody,“ popsali hasiči na Twitteru.

„Případ si převezme vodárenská pohotovost, pokud by bylo nutné odčerpání vody ze suterénu, hasiči znovu přijedou. V tuto chvíli se jednotka vrací na základnu,“ dodali po 11. hodině.

Zjišťují, kde je problém

Pracovníci Pražských vodovodů a kanalizací podle mluvčího firmy Tomáše Mrázka v suterénu uzavřeli přívod vody. „V tuto chvíli není jasné, zda to byla závada na vnitřním rozvodu, nebo na veřejné síti,“ řekl. K místu poruchy bude vykopána sonda, kterou se zjistí, kde problém vznikl, doplnil.

Nová budova Národního muzea byla postavena pro pražskou burzu, otevřena byla v únoru 1938. Po druhé světové válce v ní sídlilo Národní shromáždění a později Federální shromáždění. Od roku 1995 poskytovala zázemí Rádiu Svobodná Evropa/Rádio Evropa. Národnímu muzeu patří od roku 2006. Dnes je kulturní památkou.

Takhle to vypadá uvnitř Nové budovy Národního muzea:

Video
Video se připravuje ...

Suterén budovy Národního muzea zatopila voda. Aktu.cz

Video
Video se připravuje ...

V Nové budově Národního muzea prasklo potrubí a voda zaplavila suterén. Muzeum pro veřejnost uzavřeli a vracejí vstupné. David Malík

Fotogalerie
14 fotografií