Všech deset plastik mimin z Televizního vysílače Žižkov zmizelo na začátku října loňského roku z důvodu opravy pod taktovkou Českých radiokomunikací, které se o plastiky více než 15 let starají. Sochy Davida Černého sem byly umístěny v květnu 2000 u příležitosti akce Praha – Evropské město kultury.

Je pro nás primární bezpečnost, a to nejen našich služeb, ale i objektů. A právě proto necháváme plastiky komplexně posoudit a renovovat, poté zařídíme instalaci zpět na věž,“ vysvětloval tehdy generální ředitel společnosti České radiokomunikace Martin Gebauer, který sliboval návrat už na jaře. Je tady srpen, ale batolata na věži stále nejsou. Co se stalo?

Podívejte se, jak je loni v říjnu sundali:

Po sejmutí plastik došlo dle plánu k důkladnému prozkoumání jejich stavu a vyhodnocení původního systému kotvení. Mělo to ale háček. „Na základě statických posudků a expertiz se provozovatel věže, České radiokomunikace, ve shodě s autorem Davidem Černým rozhodl ke změně způsobu ukotvení plastik k tubusům věže, který zaručí výrazně vyšší statickou a provozní spolehlivost konstrukcí, odpovídající nyní platným technickým předpisům,“ vysvětluje značné pozdržení tisková mluvčí Českých radiokomunikací Petra Miterová.

Mimina budou zcela nová!

„Nový způsob ukotvení vyvolal změnu vnitřní nosné ocelové konstrukce včetně změny  použitých materiálů, proto jsou vyráběna nová Miminka. K výrobě je použita původní šablona a vnější podoba plastik tak zůstává beze změn,“ dodává ke změně plánu, se kterou se původně nepočítalo. A tak i suma oprav přesahuje původní budget, kdy se počítalo s cenou okolo jednoho milionu. Oproti původnímu předpokladu je nyní cena o cca 50 % vyšší.

Brzy budou zpět

A kdy se sochy zase vrátí? „České radiokomunikace by plastiky rády na věž instalovaly na podzim 2018, podmínkou jsou však vhodné klimatické podmínky, jež umožní bezpečnou manipulaci při instalaci,“ slibuje Miterová. Nyní se totiž čeká na dotvoření posledních plastik. 

Fotogalerie
33 fotografií