Pražané se v úterý vydávali vzdát hold obětem komunismu nejen na Václavské náměstí, ale také na Kampu. Tam se sešlo pár stovek lidí, kteří přišli nejen kvůli aktu zapálení svíček, ale aby potkali syna ruské hrdinky Natálije Gorbaňovské.

Nejsem hrdina!

Nejsem hrdina, to moje matka,“ začal svůj proslov v ruštině Jaroslav Gorbaněvský, který přijel do Česka z Francie, kde žije, aby zavzpomínal na hrdinský čin jeho matky, která na Rudém náměstí v Moskvě protestovala proti invazi sovětských vojsk v Československu. Tehdy mu bylo teprve sedm let.

Kromě jeho matky měli tehdy 25. srpna 68 odvahu Konstantin Babickij, Larisa Bogorazová, Vadim Delone, Vladimir Dremljuga, Taťána Bajevová, Pavel Litvinov a Viktor Fajnberg. Tehdy vystoupili na náměstí s prapory psanými v češtině. Stálo na nich „Ať žije svobodné a nezávislé Československo“, nebo také „Pryč s okupanty“. Během chvíle byli zatčeni.

Stejně tak jako osudy protestujících v Praze, i její byl po tomto činu strastiplný. „Doma nás poté navštěvovalo KGB, prohledávali všechno. Pak jsem viděl znovu maminku, když jsem měl povolenou návštěvu za ní do vězení. A pak až na psychiatrické klinice v Kazani,“ vyprávěl, jak přišel o každodenní kontakt s nejbližší osobou, která za své hrdinství pykala.

»Bojujte za svobodu«

Pocítil jsem díky tomu celý ten obrovský tlak té státní moci na sobě a příkladu své matky, ale uvědomil jsem si, že i přesto jde bojovat za svobodu,“ vysvětlil syn hrdinky, který se snaží její snahu a myšlenku sdílet i po letech s lidmi.

Video
Video se připravuje ...

Syn hrdinky z Ruska promluvil k Pražanům Eva Fornálová

Minulost se může opakovat 

Dále pak poukazoval na to, že je důležité si minulost připomínat. „I v Rusku se může opakovat, a dokonce se už začíná opakovat, tato historie, která tady byla... Historie toho, jak Rusové získali trochu svobody a pak o ní záhy přišli,“ hodnotí dnešní Jaroslav Gorbaněvský. Proslov potomka velké dámy si vyžádal obrovský aplaus od pět seti lidí, kteří přišli zavzpomínat na hrůzu, která se udála před padesáti lety.

Po proslovech dalších řečníků na Kampě, se dav lidí vydal se svíčkami v ruce o pár set metrů dál. Újezd se tak po deváté hodině večerní rozzářil svíčkami, které lidé jednu po druhé pokládali na památník obětí komunismu. „Je hrozné, co se v dnešní době děje, že se komunisté opět podílí na vládě,“ svěřila Hanka (36), která přišla v doprovodu partnera, aby vzdali hold těm, kteří před padesáti lety padli při invazi vojsk Varšavské smlouvy. Na svíčkách přitom stála jména obětí okupace. 

Fotogalerie
23 fotografií