Celá země si připomíná smutné historické výročí – 50 let od chvíle, kdy do naší země vtrhly ruské tanky a začala okupace. Při této příležitosti se přibližně pět tisíc lidí 21. srpna 2018 sešly před osmou hodinou večer i na Václavském náměstí, aby si při vzpomínkovém koncertě poslechly ty největší hity osudného roku 1968.

Osazenstvo bylo různorodé - sešli se tu pamětníci i mileniálové. Mnozí z nich v ruce třímají české vlajky, v davu je ale vidět i několik vlajek Evropské unie. Blesk.cz se ptal přítomných, co pro ně toto výročí znamená a jak 21. srpen 1968 prožívali. „Bylo mi 15 let, ale pamatuju si to. Byli jsme všichni u televize i u rozhlasu v Krnově a přemýšleli, co se děje. Rodiče tehdy odjeli do Východního Německa a přijíždějící tanky míjeli,“ popsal jeden z návštěvníků koncertu s tím, že je to pro něj velmi citlivá záležitost. On i další respondenti popsali svůj vlastní boj proti okupantům - otáčeli značky, aby vojákům ztížili orientaci.

Poslechněte si Modlitbu pro Martu:

„Bylo to pro nás hrozné překvapení, všechno bylo vzhůru nohama,“ sdělila žena, které v roce 1968 bylo 32 let a prožila osudný den v Praze. Další z návštěvnic zase vzpomněla na svůj první příjezd do hlavního města za prací, pro nějž si shodou okolností zvolila právě 21. srpen 1968. Ten byl podle ní nejhorším dnem jejího života. Na vzpomínkové akce do Prahy dorazili i lidé ze zahraničí, pro něž jsou události srpna důležitým osobním milníkem, například z Anglie nebo z australského Melbourne. 

Koncert, který měl připomenout atmosféru přelomového roku, zahájila několikaminutová projekce se vzpomínkami pamětníků na srpnové událostí z řad známých osobností. Na to, jak prožíval invazi, zavzpomínal například politik Petr Pithart nebo scénárista Zdeněk Svěrák. Při zahájení byl také vypuštěný dravý pták, který nesl vlajku České republiky, a nad muzeem vzlétly nafukovací balónky v českých barvách.

Během večera zazpívali přední čeští umělci - Marta Kubišová, Marta Jandová, Aneta Langerová, Lucie Bílá, Tereza Černochová, Jana Kirschner, Vojta Dyk, Matěj Ruppert, Xindl X, Honza Křížek, La Putyka, Petr Malásek a Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Zazněly písně převážně z 60. let, avšak v nových úpravách. 

Nejočekávanějším a bezpochyby nejdojemnějším momentem byl samotný závěr vzpomínkového večera, kdy na pódium vstoupila Marta Kubišová. "Ať mír dál zůstává s touto krajinou," linulo se Václavským náměstím a mnohým pamětníkům se s prvními tóny tolik ikonické písně leskly v očích slzy. Zpěvačka si vysloužila nejmohutnější potlesk. Následovaly česká a slovenská hymna, které hrdě duněly tisícovým davem.

Koncert byl součástí pietních akcí k 50. výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa. Ty se konaly po celý den na různých místech Česka. V 11:00 hodin vystoupili premiér Andrej Babiš (ANO) a předseda poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) na vzpomínkovém aktu před budovou Českého rozhlasu. Jejich projevy doprovodil pískot části přihlížejících.

Fotogalerie
71 fotografií