Rekonstrukce hlavní budovy Národního muzea a dominanty Václavského náměstí za dvě miliardy korun vrcholí. Prvním návštěvníkům se po opravách otevře už 28. října, 200 let po svém založení a k výročí 100 let republiky.

Přístupná bude plocha zhruba 2500 metrů čtverečních, kde proběhne řada výstav, zpřístupněn bude i Pantheon.Lidé se ale mohou těšit i na velké změny v okolí,“ řekl Blesku generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš. „Věřím, že nejen muzeum se stane oblíbeným místem pro trávení volného času a relaxaci,“ dodal.

Například svah u Legerovy ulice oživí velké množství rostlin výhradně českého původu. Ulice mezi budovami muzea by měla být prostorem hlavně pro pěší. „Doplnit by ho měla tramvajová trať se zastávkami, které v budoucnu přispějí k významu náměstí mezi budovami jako uzlu hromadné dopravy,“ doplnil další změny za Institut plánování a rozvoje Prahy Jakub Hendrych.

Co bude dál

Celková kolaudace Historické budovy čeká muzeum na jaře roku 2019. Stejný rok na podzim se pak v budově otevřou expoziční celky Příroda a Zázraky evoluce. Další z expozic, které budou postupně otevřeny do roku 2020, představí největší výstavní projekt v českých dějinách, propojí historická a přírodovědecká témata s využitím nejmodernějších prezentačních forem.

Stopy po okupačních kulkách zůstávají

Stopy po střelbě ruských vojáků, kteří se před 50 lety mylně domnívali, že míří na československé sídlo vlády či parlament, na fasádě Národního muzea zůstávají i po rekonstrukci. Jsou méně viditelné, jakmile ovšem nátěr znovu ztmavne, opět budou výraznější. Podle odborníků to může být brzy. Čištění fasády totiž poškozuje její svrchní vrstvu a to proces černání urychluje.

Video
Video se připravuje ...

Opravené Národní muzeum se konečně otevře veřejnosti. Ivan Hladík

Fotogalerie
21 fotografií