O lukrativní pozemky u metra Bořislavka, jež leží přímo vedle Evropské, dopravní tepny vedoucí na letiště, mělo zájem již několik developerů, do zdárného konce se nakonec přiblížil až návrh společnosti KKCG Real Estate.

Dle původního návrhu společnosti měly v prostoru stát dvě budovy. Místo nich se však postaví čtyři menší konstrukce ve tvaru krystalů. Tento pozměňující návrh byl schválený 14. srpna, u frekventované silnice se ale pracuje už delší dobu: „Stavba byla zahájena na základě platného stavebního povolení v dubnu 2018 výkopovými pracemi a zajištěním stavební jámy,“ říká mluvčí KKCG Real Estate Dita Vašíčková.

Čtyři „Titaniky“

Podle nového projektu bude mít nejvyšší „krystal“ sedm pater, ten nejnižší čtyři. V budovách budou hlavně administrativní prostory. Krom nich se bude v místě nacházet několik obchodů a supermarket. Podle průzkumu veřejného mínění z roku 2015 si místní přáli i kino. Toho se však nedočkají.

Vizualizace chystaných budov.
Autor: KKCG REAL ESTATE a.s.

Přijetí zbrusu nového projektu je zatím rozporuplné. Někteří lidé oceňují zdařilou architekturu, jiným se nelíbí: „To je jak kulisa z nějakého blbého sci-fi filmu. Nebo jako by uprostřed Dejvic zakotvily čtyři Titaniky. Ty baráčky kolem vypadají jak krabičky od sirek,“ píše na Facebooku Angelika.

V minulých letech proti záměru developera podepisovali místní obyvatelé petici. Zdali se proti nové stavbě bude sepisovat znova, není zatím jasné. Developerský projekt by měl stát do konce roku 2022 a jeho odhadovaná cena je kolem tří miliard korun.

Fotogalerie
15 fotografií