Britské hlavní město je zaplavené tisíci žlutých kol. Naleznete je na každém rohu ulice. Možná právě tohle vedlo některé vtipálky k tomu, že je začali fotit na těch nejméně očekávaných místech v okolí. Jejich výtvory se teď baví celý internet.

Vypůjčit si žluté kolo přitom není nikterak drahé. Třicet minut stojí 70 pencí, což je zhruba 21 korun. Proto si ho může dovolit opravdu každý. Kvůli jejich nízké ceně a nadbytku je snadné kola ztratit, potopit nebo dokonce zničit. Poškozené bicykly se pak nacházejí na různě bizarních místech. Podívejte se do galerie, kde všude kola v Británii odpočívají.

Žluťásci i v Praze

V Praze se žlutá kola vyskytla již na podzim v roku 2017. Tehdy je společnost Ofo pouze testovala: „V rámci pilotního projektu zde měli uživatelé k dispozici 300 kol. Čeští uživatelé uskutečnili téměř 25 000 jízd a dokázali, že v Praze je po bikesharingové službě velká poptávka,“ stálo v tiskové zprávě společnosti Ofo.

Podle ní se začátek plného provozu zpozdil kvůli procesu přijímání pravidel pro bikesharing v Praze. Od roku 2019 by však Prahu měla taktéž zaplavit levná žlutá kola: „Během posledních měsíců jsme vyjednávali s jednotlivými městskými částmi. Byli jsme potěšeni jejich zájmem o sdílená kola,“ říká Kacper Winiarczyk, šéf Ofo pro střední a východní Evropu.

 

Fotogalerie
12 fotografií