Až do konce června mohli lidé na expresních parkovištích pražského letiště stát 15 minut zdarma jedenkrát za hodinu. To se ale s 1. červencem změnilo – letiště parkování zdarma povolilo jen jednou za 24 hodin. „Namíchlo“ tím pražské taxikáře. „Šikovní“ řidiči ale nelenili a vymysleli fintu, jak systém obejít a ušetřit tak stovky denně: přelepují si registrační značky tak, aby je důmyslný software nezaregistroval.

„Systém funguje tak, že u vjezdů na expresní parkoviště je nainstalován speciální software, který snímá státní poznávací značky přijíždějících aut a na základě toho umožňuje vjezd. Tento systém zajišťuje regulaci využívání expresního parkoviště, a to právě podle SPZ, nikoliv konkrétního automobilu či řidiče,“ vysvětluje mluvčí letiště Roman Pacvoň.

Podvodné praktiky taxikářů letiště odsuzuje a rozhodlo se nekompromisně jednat. „Z našeho pohledu se jedná vyloženě o podvodné jednání, proto jsme o situaci informovali Policii České republiky, která je v této věci oprávněna jednat,“ říká Pacvoň. Ta však zatím žádné hlášení dosud nedostala. „V minulosti jsme se již mnohokrát zabývali případy, že taxikáři přelepovali a jinak manipulovali s espézetkami. V tomto případě jsme ale neobdrželi žádné hlášení a případem se proto nezabýváme,“ řekla pro Blesk.cz mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Jízda s upravenou registrační značkou je přitom považovaná za dopravní přestupek, při němž ve správním řízení hrozí pokuta až 10 tisíc korun a zákaz řízení až na jeden rok.

Takto taxikáři protestovali na pražském letišti proti Uberu a Taxify:

Fotogalerie
14 fotografií