Lavička, která na plácku před knihovnou stojí od ledna, láká nejednoho skejťáka. A zřejmě ten uštědřil červenému uměleckému dílu další ránu. „V Praze se skejťáci lavičce vyhýbají. Ten první, kdo ji grindnul, prý dostal velkou pokutu a měl mega průser,“ mluví skejťák Ondra o pověsti absurdní lavičky Ferdinanda Vaňka v Dejvicích. Přesto se občas nějaký „odvážlivec“ najde a riskne to.

Poškozená díla

V únoru, měsíc po odhalení lavičky, se na ní objevily černé šmouhy od skatového prkna. Tehdy podala radnice trestní oznámení na neznámého pachatele. Chtěla po něm vymáhat částku od 15 až do 150 tisíc korun. Poté byla lavička opravena. O sedm měsíců později jsou na lavičce šrámy znova.

Lavičku za 850 tisíc korun prošetřovali v únoru 2018 policisté.
Autor: Facebook/Neoficiální Praha 6

Právě kvůli takovýmto případům si nechala radnice lavičku pojistit: „Od instalace a slavnostního odhalení byl povrch uměleckého díla opravován zatím pouze jednou, a to za cenu kolem 10.000 Kč. Všechny sochy a další podobná díla umístěná ve veřejném prostoru jsou samozřejmě pojištěna. I tato oprava byla hrazena z pojistky,“ vysvětluje mluvčí Prahy 6 Ondřej Šrámek.

Socha osvoboditele

Pojištěné je i jiné kontroverzní dílo. Pomník maršála Koněva v Bubenči. Od roku 1980, kdy byl pomník postavený, je pod nadživotní sochou vojevůdce Ivana Štěpánoviče Koněva nadpis. Z něj jsou podle mluvčího kradena písmenka. Dvě nová vyjdou kolem 10 tisíc korun.

Sochu maršála Koněva někdo počmáral a polil růžovou barvou.
Autor: Aktu.cz

Od roku 2015 se vedou vášnivé diskuze o minulosti osoby sovětského vojevůdce Ivana Štěpánoviče Koněva. Podle některých lidí mohl za intervenci vojsk Varšavské armády v srpnu 1968 do Československa. Druhá strana to odmítá a připomíná, že se zasloužil o osvobození Prahy v roce 1945. 

Fotogalerie
12 fotografií