Denní centrum Jako doma pomáhá ženám bez domova od loňského listopadu. Na začátku léta ale potřebovalo samo pomoc. „Doposud jsme čerpali finance z Evropského sociálního fondu České republiky skrze Ministerstvo práce a sociálních věcí, dále z nadací (např. Slovak Czech Women’s Fund) a financování jsme také zajišťovali vlastními benefičními akcemi a dary od dárců. Granty často nenavazují nebo zkrátka zrovna žádné nejsou… Tohle není projekt, který by si finanční udržitelnost zajistil sám. Což je ale v pořádku, jsou projekty, které samy nevydělávají a přesto jsou zásadní a potřebné,“ vysvětluje Lenka Vrbová z Jako doma, proč se ocitli v nelehké situaci.

Léto v obavách

Na začátku léta došlo na nejhorší. Finančně se centrum dostalo až k samotnému dnu, kdy zbývaly peníze jen na pokrytí platu do konce srpna. Šest žen, které zde pracují a které se samy v minulosti ocitly bez střechy nad hlavou, tak měsíc trnulo v nejistotě, jaký bude jejich další osud.

Člověk propadá skepsi, že to třeba nikoho nezajímá. Ale nakonec jsme dostaly spoustu hezké zpětné vazby, lidem se naše aktivity líbí a když se dovědí, že potřebujeme pomoc, často pomohou,“ svěřila Vrbová, jak se k nim nakonec štěstí obrátilo a nebylo třeba nikoho propouštět.

Takhle to vypadá uvnitř:
Video
Video se připravuje ...

Prohlídka komunitního centra Eva Fornálová

Radost jen na čtvrt roku

Částka, kterou se povedlo vybrat – 239 tisíc, však nevystačí na další roky chodu centra. „Počítáme s tím, že to bude asi tak na tři měsíce,“ svěřila Lenka Vrbová. Další crowfundinovou kampaň ale nechystají. „Budeme vděčné za finanční dary na náš klasický účet u Darujme.cz (https://www.darujme.cz/darovat/667),“ vysvětluje, že je možné stát se pravidelným dárcem.

Přineste jídlo a oblečení

V centru ale také nepohrdnou ani nad dobrovolníky, kteří mají chuť stát se součástí týmu. A v neposlední řadě je možné darovat i naturálie. „Radost nám udělá i to, když nám donesete do komunitního centra jídlo, oblečení nebo hygienické potřeby,“ říká Vrbová. Všechny věci pak poputují přímo do rukou potřebných žen v nouzi.

Objednejte si catering

Poslední možností, jak pomoci celé neziskovce Jako doma, je objednat si catering od jejich druhého dílčího projektu – z Jídelny Kuchařek bez domova, která má nejen denně otevřené své bistro, ale také už dlouhé roky chystá dobroty na firemní večírky a party.

V rámci oslav teď nadšené ženy chystají den otevřených dveří. „Chtěly bychom to ale hezky naplánovat, takže to asi nestihneme o prázdninách, ale až v září,“ dodává Zuzana nakonec. Komunitní centrum objevíte na adrese Pobřežní 8, nedaleko metra Florenc.

Fotogalerie
14 fotografií